– Den tyske økonomien er på vei mot en boom

Etter kriseårene har økonomien i eurosonen kommet gradvis tilbake. Nå fyrer valutaområdet på alle sylindre, påpeker makroøkonom.

STERK VEKST: Tysk økonomi leder an i oppsvinget i Europa. Her fra produksjonen hos bilprodusenten BMW.
Publisert:

– Den tyske økonomien er på vei mot en boom, fastslår Clemens Fuest, sjef for det tyske analyseinstituttet Ifo, i forbindelse med en kunngjøring av nye nøkkeltall fredag.

Etter en rekke magre år i kjølvannet av først finanskrise, så gjeldskrise, har de fleste økonomiene i Europa hentet seg gradvis inn igjen.

Men spesielt det siste året har den økonomiske veksten skutt fart, ikke minst i eurosonens økonomiske lokomotiv Tyskland med hjelp fra oppsving i eksporten.

Både den europeiske sentralbankens ultralave renter og svakere euro er blant faktorene som har bidratt til mer fart i økonomien.

Og flere indikatorer peker mot det sterkeste oppsvinget på lang tid.

Trosser politisk usikkerhet

Fredag kom indeksen fra Ifo som viste at stemningen blant tyske bedrifter er sjeldent god om dagen.

Indeksen steg til rekordhøye 117,5 poeng i november fra 116,8 poeng måneden før, noe som peker mot at tysk økonomi vokste med 0,7 prosent i fjerde kvartal.

Les også

Avlyser norsk krone-comeback på nyåret

– Tyske bedrifter fester nesten som om det ikke fantes noen dag i morgen, er kommentaren fra sjeføkonom Carsten Brzeski i banken ING, ifølge Financial Times (for abonnenter).

Sjeføkonomen med ansvar for Tyskland og Østerrike, påpeker at situasjonen illustrerer årets fenomen med sterk økonomisk vekst til tross for politisk usikkerhet.

I Tyskland har en uavklart politisk situasjon etter valget blitt fulgt av et brudd i regjeringsforhandlingene. Usikkerheten har imidlertid ikke gitt seg utslag i de økonomiske nøkkeltallene så langt.

Høyeste industriaktivitet siden 2000

Innkjøpssjefsindeksen for det felleseuropeiske valutaområdet, som gir et av de tidligste varslene om hvordan den økonomiske utviklingen blir, klatret i samme måned til det høyeste nivået på seks og et halvt år, viste tall fra dataleverandøren Markit denne uken.

Oppsvinget drives av industrien, der aktiviteten kun er målt høyere i april 2000 i statistikken som strekker seg tilbake til juni 1997, mye hjulpet av eksporten.

Ifølge sjeføkonom Chris Williamson i Markit ligger det an til at 2017 blir det beste året for økonomisk vekst i eurosonen på ti år.

Les også

Tysk delstat vil erstatte diesel: Kaster seg på hydrogentoget

For Tysklands del økte industriaktiviteten til det høyeste på nesten syv år. Et tilsvarende bilde ble tegnet av industrien i Frankrike.

– Fyrer på alle sylindre

I kjølvannet av tallslippet skrev Handelsbanken-økonom Halfdan Grangård at «eurosonen fortsetter å fyre på alle sylindre», i en morgenrapport.

– Tallene så langt i fjerde kvartal tyder dermed på at veksten i årets siste kvartal kan bli enda høyere enn hva vi har sett så langt i år. Og veksten så langt i år har vært overraskende sterk, påpekte Grangård.

DNB Markets pekte også på sprekere utvikling enn ventet.

– Vi venter at vekstmomentumet holder seg oppe det nærmeste halvåret, men avtar i andre halvår 2018, blant annet grunnet svakere vekst impuls fra Kina, skriver analytiker Marit Øwre-Johnsen i en morgenrapport.

Les også

Merkel vil heller ha nyvalg enn mindretallsregjering

Les også

Tyskland: Ser større økonomiske følger jo lenger usikkerheten varer

Les også

Tror denne mannen halverer krisepakken

Publisert:

Her kan du lese mer om