SJEFEN GRILLES ETTER SVINDEL-SAKEN: Dobbel trøbbel for Société Générale

I dag blir en vond dag for sjefen i den svindelrammede banken Société Générale. Først skal han forklare seg i en hvitvaskingssak. Deretter får han en rapport som konkuluderer med at banken hans er skyld i svindelsituasjonen

MÅTTE GÅ: Daniel Bouton (bildet) måtte gå som konsernsjef etter svindelskandalen i januar, men ble sittende som styreleder.
Publisert:

- Vi er blitt utsatt for terrorisme, sa sjefen i den franske storbanken Société Générale (SocGen) da det ble klart at en av meglerne hadde rotet bort 40 milliarder kroner på hodeløs spekulasjon.

- Nei, det er din og bankens feil, blir etter alt å dømme den knusende konklusjonen når finansminister Christine Lagarde i ettermiddag leverer sin rapport om svindelen.

SocGen-sjef Daniel Bouton og bankens rutiner kommer til å stemples som elendige.

I tillegg til rapporten fra Lagarde-utvalget må nemlig også Bouton møte i retten for å forklare seg i en omfattende hvitvaskingssak - der elendig banksikkerhet er kommet i fokus.

Strammes opp

I kjølvannet av banksvindelen krevde Frankrikes president Nicolas Sarkozy at sjefen måtte "ta sitt ansvar", men Bouton beholdt jobben på onsdagens styremøte i en den kriserammede banken.

I dag legger finansminister Christine Lagarde frem sin redegjørelse for hva som er skjedd.

Ifølge den anerkjente franske avisen Les Echos er det kontrollrutinene i de såkalte middle office-funksjonene som har sviktet. Pekefingeren rettes mot meglerbordet og dets nærmeste støttefunksjoner.

Rapporten er på ti sider. Dette er de viktigste punktene:

  • De automatiske kontrollsystemene fungerte, men banken tok ikke hensyn til at alarmklokkene kimet
  • Rapporten påpeker fem eller seks store feil i kontrollsystemene på meglerbordet.
  • Bankens rutiner slaktes når de sammenlignes med konkurrenten BNP Paribas. BNP har i kjølvannet av svindel-avsløringen forsøkt å overta den sårbare erkerivalen.

Israelsk svindel

Men SocGen-sjefens pine slutter ikke med denne strenge rapporten.

I dag må han i tillegg møte i retten for å forklare seg i en omfattende hvitvaskingssak. SocGen og tre andre storbanker (Barclays, en HSBC-filial og en pakistansk bank) skal i perioden 1998-2002 ha visst om en omfattende svindel med sjekker som gikk mellom Frankrike og Israel, uten å varsle myndighetene.

Saken involverer sjekker som ble sendt mellom de to landene for å hvitvaske penger som stammet fra underslag og tyverier.

Bankene skal ikke selv ha tjent på hvitvaskingsordningen, men ventes å få skarp kritikk for mangelen på etiske retningslinjer og egnede kontrollrutiner.

Til forsiden

Publisert: