Verste fall på fire år for tysk industri: – Veldig forvirrende

Utviklingen i tysk økonomi er overraskende svak, mener Sparebank 1 Markets. DNB tror bunnen er nådd, tross handelskrig, brexit-kaos og skarpere konkurranse fra Kina.

BREMS: Tysk industri, hvor bilproduksjon er spydspissen ut mot verden, har slitt med lavere optimisme. Dette bildet er av direktør i Daimler, Dieter Zetsche, sammen med kansler Angela Merkel under presentasjon av Mercedes nye elbil.

Foto: Arnd Wiegmann Reuters
  • Fredrik Kampevoll – Aftenposten
Publisert: Publisert:

Tysk industriproduksjon falt med 1,9 prosent i april og opplevde sitt sterkeste fall på fire år, viser ferske tall fra det tyske statistikkbyrået.

Det kommer på toppen av svake industritall, handelskrig og at den europeiske sentralbanken (ECB) rigger seg for nye rentegrep dersom veksten fortsatt uteblir i Europa.

Etter toppen på slutten av 2017 har industriens PMI stupt (se faktaboks), både i Tyskland og eurosonen. På starten av året krysset industri-PMI den magiske grensen på 50, som vil si at innkjøpssjefene i industrisektoren ser for seg nedgang i tiden som kommer.

Den tyske sentralbanken peker på at svake eksporttall tynger tysk økonomi. Den analysen deler også den norske storbanken DNB.

– Tyskland er en veldig åpen økonomi, og de er avhengig av å selge til omverden. Når det er ruskevær ute, så slår det fort inn på tysk økonomi, sier sjeføkonom i DNB, Kjersti Haugland.

Harald Magnus Andreassen, som er sjeføkonom i Sparebanken Markets, sier tallene fra Tyskland er overraskende svake.

– Det er et kraftig produksjonsfall, særlig for vareproduksjon. Tallene er veldig forvirrende, fordi eksporttalene er litt opp i det siste og forbrukstallene er også bra, sier Andreassen, og skyter inn at eksporttallene likevel er svake.

Uro i verden

Frem til april var tyske eksporttall gode, mener Andreassen. Men den langsiktige trenden er nedadgående med en nedgang på fire prosent fra i fjor sommer.

– Det har vært mye snakk om at handelskrigen skadet tysk eksport, men de faktiske eksporttallene har vært veldig gode inntil april. Eksporten til Kina har gått som en kule, sier Andreassen.

Hamstring av tyske varer før brexit og svingninger i kraftproduksjonen har gitt store utslag Tysklands produksjon.

Les på E24+

Tysk industri kan være en tikkende bombe. Hvor lenge holder investorene hodet kaldt?

– Det er en bratt nedgang, selv om den riktignok kom etter en sterk oppgang. Nye utslippsregler ga et sjokk for tysk bilproduksjon i fjor høst, men nå er bilsalget til Europa i stor grad tilbake. Det gjør fallet ekstra forvirrende, sier Andreassen.

Haugland sier det fremdeles kan komme rykk nedover for Tyskland og Europa, men det er ikke DNBs hovedscenario.

– Handelskrigen mellom USA og Kina vil trolig eskalere. Vi tror ikke på en løsning her – tvert imot. Men vi tror ikke på en slik eskalering mellom USA og Europa. Om det likevel skulle skje, så tror vi de økonomiske effektene for Europa blir relativt beskjedne.

OMSTILLING OG HANDEL: Kjersti Haugland, sjeføkonom i DNB Markets, tror bunnen er nådd for Tyskland.

Foto: Berit Roald NTB scanpix

Vekstmotoren fusker

Fallet på nesten 20 prosentpoeng for tysk industri-PMI kommer også av at indeksens høye nivå frem til slutten av 2017.

– 2017 var et solskinnsår i eurosonen, der pilene pekte bratt oppover. Det var forventet at det skulle dempe seg derfra, sier DNB-økonomen.

PMI-indeksen for eurosonen har speilet utviklingen i Tyskland tett. Ifølge Haugland er det Tyskland de som drar Europa ned.

– Det er andre land i Europa som er inne i en periode med nedgang, sånn som Italia. Likevel er det Tyskland som teller veldig tungt på nedgangen nå.

Tyskland står i dag for rundt en femtedel av BNP for eurosonen 19 land, og frem til andre kvartal av 2017 dro landet opp den økonomiske utviklingen i eurosonen. Den siste tiden har derimot veksten fusket.

Les også

Handelskrig og oljeprisfall senker Oslo Børs: – Optimismen er i ferd med å visne

– Tyskland har også i stor grad dratt opp Europa i årene som har gått. De har vært en skikkelig vekstmotor, sier Haugland.

Uenige om bunnen er nådd

Samtidig som veksten er svak og optimismen i industrisektoren har stupt, har Tyskland rekordlav arbeidsledighet, høyere lønnsvekst enn på lenge og stigende optimisme i landets tjenesteytende næringer (se graf under).

– Vi tror bunnen er nådd. På forhånd hadde vi ventet stabiliseringen vi ser nå. Det kommer av god økonomi i eurosonen og at forbruket skal stige med lønningene. Mange ting ser bra ut i Tyskland – tross alt, sier Haugland.

Mesteparten av sysselsettingsveksten er i tjenesteytende næringer, som har tre ganger flere sysselsatte enn industrien i Tyskland, viser tall fra det tyske statistikkbyrået.

Haugland understreker at en eksportrettet økonomi gjør industrien veldig viktig for Tyskland.

Les også

Trump utsetter biltoll – EU gleder seg

– Selv om tjenestesektoren er viktigst for det totale bildet, så går industrisektoren kraftigere opp og ned i takt med økonomien. Industrisektoren leder an når du skal lese av øyeblikksbildet. Hvis det går dårlig i industrien vil det forplante seg til lønnsveksten og prege arbeidsledigheten, forklarer hun.

Andreassen sier at utflatningen for industri-PMI ikke trenger å betyr at bunnen er nådd.

– PMI er basert på endringstakt, og fallhastigheten er fremdeles enormt stor. Men det er bra at de stiger svakt nå, men vi har ikke sett nok til å si at Tyskland har passert bunnen.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Tyskland

Flere artikler

  1. – Det som skjer nå henger ikke på greip

  2. Tysk økonomi kan krympe for andre kvartal på rad: – Et veldig tydelig omslag

  3. Skyhøye forventninger til ESB-pakke:– Klart rom for skuffelse

  4. Tysk nedtur bekymrer: – EUs største økonomi kan være på vei inn i resesjon

  5. Svakeste tyske PMI-tall siden 2012: – Jeg er urolig