USAs mektige sentralbank

Går mot årets tredje rentekutt i USA

Fed-sjef Jerome Powell trekkes i to retninger av USAs økonomi når han vurderer om sentralbanken skal kutte renten ytterligere etter onsdagens forventede kutt: – Det har vært endel svake nøkkeltall, men amerikansk økonomi som helhet virker robust, sier strateg.

ERIC BARADAT / AFP
 • Anders Nybakken Kvale
Publisert: Publisert:

– Det er nok ingen tvil om at det blir rentekutt, så det interessante er hva som signaliseres fremover, sier Nordea-strateg Joachim Bernhardsen i forkant av den amerikanske sentralbankens rentebeslutning onsdag.

Sentralbanksjef Jerome Powell har vært tydelig på at snuoperasjonen til rentekutt kun har vært justeringer og ikke «starten på en rekke med rentekutt».

Rentemarkedet og ekspertkorpset venter imidlertid onsdag et nytt kutt til et intervall på 1,5–1,75 prosent.

Les på E24+

Dette gjør sentralbankene når de ikke lenger kan kutte rentene

– Ikke helt godt å si hva Fed lander på fremover

Det blir i så fall tredje gang på rad at Fed kutter den amerikanske styringsrenten med 0,25 prosentpoeng i år.

– Det er ikke helt godt å si hva Fed lander på fremover. Det har vært endel svake nøkkeltall, men amerikansk økonomi som helhet virker robust, sier Bernhardsen.

Rentekuttene er blitt forklart med usikkerheten rundt nedkjølingen i verdensøkonomien.

Industribedrifter i mange land melder om rusk i maskineriet. I USA var siste industrimåling den svakeste siden 2009, mens tilsvarende indikatorer har varslet dårligere tider i Europa en god stund allerede.

Joachim Bernhardsen i Nordea Markets.

Ruud, Vidar / NTB scanpix

Frykten er at dette skal smitte over på andre deler av økonomien, slik som arbeidsmarkedet, forbruket og servicesektoren. Dette har imidlertid ikke slått fullstendig ut ennå.

Også Halvdan Grangård i Handelsbanken Markets venter rentekutt, til tross for at rentekomiteens medianprognose tilsier ingen flere kutt i år.

– Med en prising som tilsier over 90 prosent sannsynlighet for kutt, er det overaskende at ingen Fed-medlemmer den siste tiden mer tydelig har prøvd å moderere markedssynet dersom de ikke har til hensikt å senke renten, skriver han i morgenrapporten mandag.

– Som vanlig vil trolig Fed peke på at den amerikanske økonomien bremser, først og fremst på svakere ekstern etterspørsel og geopolitisk usikkerhet, samt at inflasjonen fortsatt er lavere enn ventet.

Les på E24+

Tallene som avgjør om renten skal opp eller ned

– Har fått godt betalt

Fed-sjef Powell har tidligere omtalt rentekuttene som en «forsikring» for risikoen. Spørsmålet som nå stilles er også hvorvidt Powell kommer til å signalisere om tre rentekutt er en stor nok forsikring.

Bernhardsen i Nordea mener Fed allerede har «fått godt betalt» for rentekuttene i år.

– Lange amerikanske renter har falt, så her har man fått godt valuta for rentekuttene. Så det er god grunn til å avvente situasjonen litt for å se hvordan rentefallet utspiller seg, sier han.

En som vil ha flere rentekutt er USA-president Donald Trump. Han har gjort det til en vane å kritisere Fed, og flere ganger kommet med bredsider til Powell.

– De økte renten altfor tidlig, og de kutter renten altfor sent – og store doser av kvantitative innstramminger som ikke akkurat hjalp heller, har Trump tidligere skrevet på Twitter.

Bernhardsen tror ikke slike utspill påvirker rentekomiteen i Fed.

– Jeg tror Fed har som mål å være mest mulig uavhengig og grunnen til at de kutter onsdag er nok de usikre økonomiske utsiktene i seg selv, fremhever strategen.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. USAs mektige sentralbank
 2. Jerome Powell
 3. Joachim Bernhardsen
 4. Donald trump
 5. Økonomi
 6. Nordea
 7. USA

Flere artikler

 1. Bred forventning om nytt rentekutt i USA: – Alle venter at det kommer

 2. Trump-slakt etter rentekutt: - Bommer igjen!

 3. Asia-børsene faller i påvente av Fed-møte

 4. Nordea-økonomer: – Aksjemarkedet er fortsatt attraktivt

 5. Fed sprøyter nye 670 mrd. kroner inn i lånemarked