Nøkkeltall fra Europa

Svakere forventninger i eurosonen: – Større risiko for at økonomien stopper opp

Krigsuro og høyere råvarepriser vil sette eurosonens økonomi på prøve de neste månedene, mener økonom.

Europeiske innkjøpssjefer var stort sett noe mindre positiv i mars enn måneden før. Men i ett land har ikke indeksen vært høyere på åtte måneder.
  • Martin Hagh Høgseth
Publisert:

Forventningene til økonomien fremover er litt mindre positiv blant eurosonens innkjøpssjefer.

Den endelig sammenstilte innkjøpsindeksen (PMI) i eurosonen var 54,9 i mars, ned fra 55,6 i måneden før, viser tall fra S&P Global som utarbeider undersøkelsen.

Indeksen brukes som en pekepinn på den økonomiske utviklingen fremover, der 50 markerer skillet mellom vekst og fall i produksjonen.

På forhånd var det ventet at indeksen ville havne på 54,5 prosent, ifølge konsensustall fra Trading Economics skriver Infront TDN Direkt.

Les også

Inflasjonen i eurosonen stiger til ny rekord

– Økonomien vil bli testet

Sjefsbusinessøkonom Chris Williamson i S&P Global understreker at gjenåpningen av økonomien etter utbruddet av covid-varianten omikron har gitt en etterlengtet dytt for aktiviteten i mars.

– Likevel vil økonomiens motstandsdyktighet bli testet de kommende månedene av motvind som inkluderer ytterligere økning i energiprisene og andre råvarepriser på grunn av Russlands invasjon av Ukraina, i tillegg til forverring i forsyningskjedene på grunn av krigen og en markert forverring i optimismen for det kommende året, sier Williamson i en uttalelse.

Han trekker frem at eksporten allerede faller blant annet grunnet krigens påvirkning på reise og transport, i tillegg til at svakere forbrukertillit legger opp til at innenlands etterspørsel kan bli rammet på tvers av eurosonen.

Williamson sier også at økonomiens utvikling fremover vil påvirkes av hvor lenge krigen varer og eventuelle endringer i både finans- og pengepolitikken.

– Det virker imidlertid sannsynlig at den solide ekspansjonen i mars vil være vanskelig å opprettholde, og at det er en tydelig større risiko for at økonomien stopper opp eller gå tilbake i tredje kvartal, sier Williamson.

Les også

ESB holder renten uendret

Fransk optimisme

Der det i eurosonen stort sett er mer avdempet optimisme, er den franske PMI-indeksen på sitt høyeste nivå på åtte måneder.

Endelige sammenstilte tall for den franske innkjøpsindeksen var 56,3 i mars, opp fra 55,5 i februar, drevet av høyere forventinger både i industrien og tjenestesektoren, skriver S&P Global.

Dataleverandøren understreker at det særlig er tjenestesektoren som trekker opp, da veksttakten for industrien avtok i februar.

Isolert steg PMI-indeksen for tjenestesektoren i Frankrike fra 55,5 i februar til 57,4 i mars.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Nøkkeltall fra Europa
  2. PMI
  3. Eurosonen

Flere artikler

  1. Ny rekord for prisveksten i eurosonen

  2. Prisveksten i eurosonen setter rekord igjen

  3. Børsens «klart beste måned» fortsetter: – Kan fint oppleve at april nok en gang blir god

  4. IMF ser lavere vekst og høyere inflasjon etter Ukraina-krigen

  5. Dette skjer denne uken: Powell kan bevege markedene