Belgias statsminister krever pristak på gass: – Folk får energiregninger som gjør det umulig å leve

EU varsler at det kan komme krisegrep mot skyhøye gasspriser. Belgias statsminister ber om makspris. Hans kollega Jonas Gahr Støre svarer at Norges bidrag er å opprettholde høy produksjon på norsk sokkel.

VIL HA LAVERE GASSPRISER: Statsminister Alexander De Croo.
Publisert:

– Vi har foreslått pristak i gassmarkedet siden mars, sier den belgiske statsministeren Alexander De Croo til E24.

Han deltar på ONS i Stavanger mandag, samme dag som EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen sier at EU jobber med en «kriseintervensjon» i energimarkedet.

– Mange europeiske land var for det, men noen av dem fryktet hva konsekvensene ville bli. Vi ser nå at flere og flere land beveger seg i den retningen.

– Vi ser noen signaler fra Tyskland. Vi ser også noen signaler fra kommisjonens president von der Leyen, sier Croo.

Les på E24+

Interessen for solceller har eksplodert: – Det er ekstremt mye nå

– Prisnivåer som er fullstendig uholdbare

Rekordhøye priser på gass gir store inntekter for Norge, men rammer importøren Europa hardt. Prisen har i det siste nærmet seg et nivå som tilsvarer 500 dollar fatet.

Her hjemme har en FT-redaktør har fått oppmerksomhet med sin oppfordring til Norge om å kutte gassprisene.

Nylig meldte gjødselkjempen Yara om produksjonskutt på grunn av de høye prisene.

– Jeg mener at prisene i dag ikke reflekterer virkeligheten. Det er ingen mangel i dag – gassreservene er høyere enn noensinne, sier de Croo.

– Prispremien skyldes usikkerhet, men kostnaden for usikkerhet er gigantisk, sier han.

Les også

Gassforsyningen øker raskere enn ventet i Tyskland

Statsministeren sier at det kan ta måneder istedenfor år å frigjøre seg fra russisk gass. Europa har i stor grad vært avhengig av gass fra Russland, men jobber nå på høygir for å kutte importen.

– Jeg tror vi nærmer oss et øyeblikk hvor europeiske land bør være i stand til å si «vi betaler ikke disse prisene lenger og dette er maksprisen vi vil betale».

– I dag er det prisnivåer midt på sommeren som er fullstendig uholdbare. Og det er et økonomisk problem, men det blir et samfunnsproblem. Våre borgere er under et press som er uutholdelig. Vi må intervenere raskt, sier de Croo.

Vil bidra med «høy produksjon»

Statsminister Jonas Gahr Støre svarer følgende på oppfordringen fra Belgia:

– De høye energiprisene er krevende å håndtere både i Europa og globalt. At europeiske land og EU ser på hvordan de kan møte denne situasjonen, har jeg forståelse for.

– Vårt bidrag er å opprettholde høy produksjon på norsk sokkel. Samtidig er det viktig at en velger løsninger som ikke gjør det vanskeligere for Europa å dekke sitt energibehov fremover.

Statsminister Jonas Gahr Støre møtte pressen sammen med sin belgiske kollega Alexander De Croo.

Nylig har også olje- og energiminister Terje Aasland avvist å selge gass på billige fastpriskontrakter i et svar til stortingsrepresentant Sofie Marhaug fra Rødt.

– Ser du at det kan være vanskelig å innføre pristak på gass?

– Jeg forstår at pristak ikke er et enkelt tiltak å gjøre. Men situasjonen vi har vært i de siste ukene er fullstendig uholdbar. Folk får energiregninger som gjør det umulig for dem å leve, svarer de Croo.

– Vi vil ikke la samfunnet vårt ødelegges på grunn av en usikkerhet som blir skapt og ikke reflekterer virkeligheten.

Varsler krisegrep

Det var under en konferanse i Slovenia mandag at EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen sa at EU planlegger krisegrep i møte med skyhøye energipriser, ifølge Bloomberg.

Detaljene knyttet til disse planene er imidlertid ikke kjent.

– Et pristak er det mest nærliggende alternativet, sier kraftanalytiker John Brottemsmo i Kinect Energy om uttalelsen fra EU-toppen.

Publisert:
Gå til e24.no