Vedum åpen om sykdomsdrama: Har fått MS-diagnose

TRONDHEIM (VG) Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum har fått den nevrologiske sykdommen MS. Det fortalte han da han åpnet partiets landsmøte fredag.

Publisert:

Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum åpnet torsdag Senterpartiets landsmøte med en personlig historie i den tradisjonelle partiledertalen.

– Jeg har lyst til å være åpen, sier Vedum til landsmøtet fra scenen.

Han sier at han har fått stort behov for velferdsstaten etter flere hendelser våren og sommeren 2020. Han var hjemme med familien og følte seg dårlig en kveld første gang han merket det.

– Jeg dro hjem etter en aktiv uke og skulle se Harry Potter med døtrene mine på fredagskvelden. Så følte jeg meg dårlig. Det var uvant for meg og jeg dro opp på badet, sier han.

Han sier at kona lurte på hvor han ble av.

– Kroppen surret rundt, alt ble bare verre og verre. Jeg ble liggende på baderomsgulvet i andre etasje, sier Vedum.

Vedum mistet balansen og ble hentet av ambulanse. Han endte på akuttmottaket på Hamar.

TVILTE: Etter talen sier Vedum til VG at han tvilte på om han skulle være åpen om sykdommen, men er glad for at han var det.

Det samme skjedde en rekke ganger etterpå, utover våren 2020 - akutte anfall av svimmelhet.

– Jeg ble undersøkt fra alle mulige kanter, opp og ned, fortalte Vedum.

Så, mens han satt i en bil på vei til Flesland i Bergen, fikk han den dramatiske telefonen fra legene: Han hadde Multippel sklerose (MS).

– Det var legen som ringte. Så sa legen: «jeg har litt dårlige nyheter til deg». Vi tror du er ordenltig syk. Du har MS. Så tenkte jeg ja, skal jeg google nå, eller hva skal jeg gjøre. Jeg valgte å ikke google da, jeg får stole på folka i helsevesenet, sier han.

Vedum sier at han har tenkt mye på hva han skal si i talen. Han sier at han har vært usikker på hvor åpen han skal være om sykdommen.

Ifølge Vedum var noen av rådgiverne hans usikre, men kona var klar. Hun støttet ham i å være åpen om sykdommen.

– Så jeg hørte på kona. Det er alltid lurt, smilte Vedum.

Stabilisert seg

Vedum sier at sykdommen stabiliserte seg i løpet av 2021 etter at han fikk medisiner. Han skryter av helsevesenet.

Sykdommen kan ikke kureres, men man har i dag medisiner som kan bremse utviklingen og virke symptomlindrende.

– Når vi er som mest sårbare er vi avhengige av fellesskapet. Jeg opplevde våren 2020 at jeg var veldig sårbar. Alene var jeg hjelpeløs, men på grunn av fellesskapet som stilte opp klarte jeg å komme meg gjennom, sier han.

Vedum sier at han ikke merker sykdommen i hverdagen på grunn av behandlingen han har fått.

Han peker på hjelpen han har fått – og sier at den sier noe om Senterpartiets løsninger.

– Dette har vært et krevende år for mange. Mange har kjent på uroen rundt økte priser, krig, de forferdelige konsekvensene av krigen som folk også kjenner på kroppen i Norge. Svaret til Sp er fellesskap, sier han.

Tvilte på åpenhet

Etter talen sier Vedum til VG at han tvilte på om han skulle være åpen om sykdommen, men er glad for at han var det.

– Var du noen gang i tvil om du skulle være åpen?

– Ja, det har jeg vært. Tenkt mye fram og tilbake, og også fått litt ulike tilbakemeldinger på det. Men jeg er så glad i å møte folk. Når folk deler sin historie, så er det enklere å gi et enda bedre svar, sier Vedum til VG.

Han sier at han ser positivt på fremtiden fordi han får høyaktiv medisin, som han sier er effektiv og god.

– Livet er sårbart. Det er det for alle, så ting kan skje. Men nå er det aktivitet døgnet rundt, takket være god hjelp er det ingen problemer, sier han.

Taletabbe: - Ned, ned, ned

Senterpartiets leder gjorde også en liten tabbe da han skrøt av Erna Solbergs distriktspolitikk.

– Vi har hatt åtte år med en regjering som bygde distriktspolitikken opp, sa Vedum før han stoppet seg selv.

Han sier at han så bort på Sps parlamentariske leder Marit Arnstad som ble meget overrasket. Senterpartiet har nemlig kritisert Solberg-regjeringens distriktspolitikk hardt i lang tid.

– Ned, ned, ned. Jeg mente ned, sier Vedum og ler.

Vedum har bedt alle statsrådene om å tale til landsmøtet uten manus på landsmøtet. Han sier til VG før landsmøtetalen at han er sikker på at Sigbjørn Gjelsvik følger oppfordringen, men vet ikke hvor mange andre som gjør det.

FIKK ARNSTAD-BLIKK: Trygve Slagsvold Vedum taler uten manus. Han endte med å skryte av Erna Solbergs distriktspolitikk, før han hentet seg inn igjen.

Forsvarer skatteøkninger

Senterpartiet har stupt på meningsmålingene etter at de kom i regjering høsten 2021. Han forsvarer skatteøkningene.

– Når vi har prioritert har det skapt debatt og konflikt, men i den situasjonen Norge er i så har vi måttet velge, sier Vedum i talen.

Han gir også en beskjed til rikingene som har flyttet til Sveits:

– Norge er et fellesskapsprosjekt, sier han.

Vedum ble møtt av et kystopprør mot den foreslåtte lakseskatten på landsmøtet første dag. Men han er ikke enig med demonstrantene.

– Det er strålende at folk kan bygge opp formuer på havbruk. Men hvis du har veldig store overskudd med å bruke fellesskapsarealer, så må du dele litt mer, sier han.

Takket Anne Enger

I Vedums tale trakk han frem en rekke grep som han mener regjeringen gjør for å styrke distriktene i Norge.

Han trakk også frem tidligere partileder Anne Enger som fikk applaus fra hele landsmøtesalen. Hun ledet kampen mot norsk EU-medlemskap i 1994.

– Takket være din innsats har mulighet til å føre en egen norsk landbruks- og matpolitkk. Utvikle hele kysten. Takk for at vi har vår egen pengepolitikk, at vi kan ta våre valg når vi skal styre våre økonomiske utfordringer, sier Vedum og legger til:

– Vi tar kampen videre.

Publisert: