Tyskland er i resesjon

Tysklands bruttonasjonalprodukt falt med 0,3 prosent i første kvartal. Dermed er Europas største økonomi i resesjon.

Publisert:

Tysk økonomi har nå gått tilbake i to kvartaler på rad, viser reviderte tall fra landets statistikkmyndigheter.

I første kvartal i år falt landets bruttonasjonalprodukt (BNP) med 0,3 prosent fra kvartalet før. I det siste kvartalet i 2022 gikk tysk økonomi tilbake med 0,5 prosent.

Det betyr at Europas største økonomi er i resesjon.

Resesjon er økonomisk tilbakegang over noe tid. Den tekniske definisjonen som ofte brukes på det er to kvartaler på rad med nedgang.

Les på E24+

Uenighet om shippingaksje: – Rett og slett for billig

– Tyskland falt ned i resesjon mot slutten av fjoråret, når alt kommer til alt, mens sjokket innen energipriser tynget forbrukernes pengebruk, sier Claus Vistesen, sjeføkonom på eurosonen hos Pantheon Macroeconomics, til CNBC.

Statistikkmyndighetene peker på den vedvarende høye prisveksten som noe av det som tynger den tyske økonomien.

Inflasjonen har ligget på over 8 prosent i Tyskland mye av det siste halvåret. I april hadde prisveksten kommet ned på 7,2 prosent. Det er fremdeles langt over sentralbankens mål.

Husholdningenes forbrukskostnader falt med 1,2 prosent, justert for pris- og sesongvariasjoner. Tyskerne brukte mindre penger på ting som mat, drikke, klær, sko og oppussing i første kvartal i år enn i kvartalet før. Folk kjøpte også færre nye biler, som blant annet knyttes til reduksjonen i tilskudd for kjøp av elbiler og hybridbiler.

På motsatt side økte både investeringene og eksporten.

Publisert: