Den amerikanske sentralbanken hever renten for fjerde gang i år

Samtidig kutter sentralbanken antallet hevinger neste år fra tre til to.

USAs sentralbanksjef Jerome Powell.

Foto: Saul Loeb AFP
  • Ingvild Sagmoen
  • Martin Hagh Høgseth
Publisert:,

Den amerikanske sentralbanken avslutter det to dager lange rentemøtet med å kunngjøre årets fjerde renteheving.

Dermed ligger den amerikanske styringsrenten i intervallet 2,25 til 2,50 prosent.

Dette er den niende rentehevingen siden Federal Reserve startet normaliseringen av renten i desember 2015.

Det har vært ventet at Fed ville gjennomføre en siste heving i år på dette møtet, men usikkerheten i markedene vokste frem mot kunngjøringen av rentebeslutningen. Statistikk fra CME Group gjengitt av Marketwatch indikerte i forkant av møtet en sannsynlighet på 66 prosent for heving, ned fra 80 prosent i slutten av november.

Nedjusterer «dot plot»

I forkant av beslutningen var det knyttet like stor spenning til hyppigheten av renteøkninger fremover.

Fed signaliserer nå to rentehevinger i 2019, ned fra tre, slik sentralbanken signaliserte i september. Videre venter Fed en heving i 2020.

Seks av Fed-medlemmene plottet inn tre hevinger i 2019. Pressemeldingen fra Fed gjentok tidligere uttalelser om at videre hevinger ventes, en formulering flere økonomer ventet at sentralbanken ville fjerne denne gangen, skriver Marketwatch.

Men samtidig endrer Fed ordlyden i uttalelsen til at sentralbanken «anslår at noen videre hevinger» trolig vil bli nødvendig, fra tidligere å «vente» at videre gradvise hevinger blir nødvendig, påpeker Bloomberg.

I uttalelsen fra Fed legges det vekt på en sterk økning i aktiviteten og et sterkt arbeidsmarked, og inflasjon nært målet på to prosent.

Les kommentar: (+) Dagens aksjemarked skyldes Donald Trump

Skuffer markedene

Det amerikanske aksjemarkedet reagerte med umiddelbar pessimisme da rentebeslutningen fra Fed ble offentliggjort.

Fra en oppgang på 1,52 prosent før beslutningen, har Dow Jones-indeksen snudd til en nedgang på 0,6 prosent en snau time senere.

Til tross for at Fed nedjusterte sitt dot plot, var det ikke nok til å unngå skuffelse i markedene, forklarer sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank.

– Fed gjør få endringer i estimatene og det er lite tegn til at de ser for seg noen resesjon i USA de neste årene. Det store spørsmålet er om det virker beroligende eller urovekkende på markedene, sier Jullum.

– Det er alltid litt vanskelig å tolke reaksjonen, men umiddelbart ser man en skuffelse over at Fed signaliserer videre innstramming i pengepolitikken. Fed gjør en liten nedjustering, men den er mindre enn det markedene håpet på, sier han.

– Uhørt innblanding

Les på E24+ (for abonnenter)

Hvordan Trump kan ha et poeng når han snakker om renten

USAs president Donald Trump har gjentatte ganger kritisert Fed og sentralbanksjef Jerome Powell. Mandag denne uken skrev Trump på Twitter om hvor dumt det er å heve renten nå.

Det er en uskreven regel at sittende presidenter ikke skal kommentere på pengepolitikken, og Jullum påpeker at vi må flere generasjoner tilbake får å se den type politisk innblanding.

– Det er litt diskusjoner blant økonomer om hvorvidt Trumps innblanding kan påvirke Powell til å sette opp renten dersom han er i tvil, sier han, og legger til at det kan tenkes situasjoner hvor økonomiske indikatorer kan sprike mer enn de gjør i dag, slik at sentralbanken settes under press.

– Slik innblanding fra Trump er egentlig uhørt, sier Jullum.

Her kan du lese mer om

  1. Rentemøte Den amerikanske sentralbank (Fed)

Flere artikler

  1. – Alt annet enn renteheving vil være en ekstrem overraskelse

  2. Wall Street suser opp etter nye uttalelser fra Fed-sjefen

  3. Dette skjer denne uken: Fed, Fed og atter Fed

  4. Annonsørinnhold

  5. Wall Street faller kraftig etter Fed-beslutning

  6. Fed kutter renten for første gang siden 2008