USA innfører sanksjoner mot Venezuelas president

USA gjør alvor av trusselen og innfører sanksjoner mot president Nicolás Maduro etter det utskjelte valget i Venezuela.

STEMPLET: USA innfører sanksjoner mot president Nicolas Maduro. USAs finansminister stempler samtidig Maduro som en diktator.

Foto: Federico Parra AFP
  • NTB
  • Nina Tuv
Publisert:

– Gårsdagens illegitime valg bekrefter at Maduro er en diktator, som overser viljen til det venezuelanske folket, sier USAs finansminister Steven Mnuchin i en uttalelse mandag.

Amerikanerne har lenge vært imot Maduros og hans sosialistiske prosjekt, samt hans forgjenger Hugo Chávez, men det er første gang en amerikansk minister omtaler Maduro som diktator.

I en pressemelding fra USAs finansdepartement kommer det frem at de har frøset alle Maduros eiendeler underlagt amerikansk jurisdiksjon, og gjort det umulig for amerikanere å handle med ham.

– Ved å sanksjonere Maduro gjør USA det klart at vi er motstandere av politikken i hans regime, og at vi støtter det venezuelanske folk som vil at landet skal tilbake til et fullt og velstående demokrati, sier Mnuchin i en pressemelding.

Han gjør det også klart at alle som deltar i den nye forsamlingen vil kunne bli påført sanksjoner fra USA for å undergrave demokratiske prosesser og institusjoner i Venezuela.

Les også

Blodig valg i Venezuela - USA overveier sanksjoner

Undertrykkelse

Maduros regjering anklages også for vold og undertrykkelse av demonstranter, samt systematisk undertrykkelse og kriminalisering av opposisjonspartier.

– Ethvert medlem av opposisjonen eller regimekritiker risikerer å bli pågrepet, fengslet, angrepet, torturert og likvidert, heter det i den svært krasse uttalelsen.

USA har i likhet med EU og en rekke latinamerikanske land rettet kraftig kritikk mot søndagens valg på en ny grunnlovgivende forsamling.

I tillegg til å skulle skrive en ny grunnlov, har den makt til å oppløse nasjonalforsamlingen, der opposisjonen har flertall.

USA har allerede innført sanksjoner mot en rekke personer og organisasjoner i Venezuela, men det er sjelden at sanksjoner rammer en sittende statsleder direkte.

Rammer ikke oljemarkedet

USA har tidligere varslet nye sanksjoner som kan ramme landets oljeproduksjon, blant annet ved å nekte salg av raffinert lettolje til Venezuela, olje de trenger for å blande ut sin egen råolje.

Disse sanksjonene rammer imidlertid ikke landets oljeeksport til USA, som anses som helt avgjørende for Venezuelas skrantende økonomi.

I forkant av kunngjøringen fra Det hvite hus mandag kveld trodde man at den mest sannsynlige formen for sanksjon ville bli å forby Venezuela fra å importere amerikansk råolje.

Oljesektoren i Venezuela står for 90 prosent av landets eksport, og USA er den største kjøperen.

Men å innføre sanksjoner mot oljesektoren i Venezuela ville også ha rammet USA selv svært hardt, påpekte oljeanalytiker Thina Saltvedt overfor E24 tidligere mandag.

Oljeprisen steg omtrent 25 cent på nyheten om sanksjonene mandag kveld, men duppet fort ned igjen. Siden 19.30-tiden har prisen på nordsjøolje imidlertid steget nesten én dollar. Ved halv elleve-tiden koster ett fat brentolje 52,66 dollar.

Les også

Venezuela nær fullstendig kollaps: Kan sende oljeprisen rett til værs

Les også

Laveste bankreserver på over 20 år

Les også

Blodig valg i Venezuela - USA overveier sanksjoner

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Venezuela

Flere artikler

  1. Maduro tar til motmæle mot USA

  2. – Markedet venter på reaksjoner fra Donald Trump

  3. Trump innfører sanksjoner mot Venezuelas oljekjempe

  4. Laveste bankreserver på over 20 år

  5. Venezuela revurderer forholdet til USA