Trump ut mot EU etter ny brexit-utsettelse

USAs president Donald Trump går hardt ut mot EU etter enigheten med britenes statsminister Theresa May om å utsette brexit til 31. oktober.

FREM MED PEKEFINGEREN: USAs president Donald Trump.

Foto: Kevin Lamarque Reuters
  • Eric B. Utheim
  • NTB
Publisert:,

– Synd EU er så strenge når det kommer til Storbritannia og brexit. EU er også en brutal handelspartner med USA, noe som kommer til å endres, skriver presidenten på Twitter, etter at unionens 27 statsledere klokken to natt til torsdag til slutt kunne enes om å gi britene mer tid til å få kommet opp med en plan for å forlate unionen.

– Noen ganger i livet må du la folk få pusterom før alt slår tilbake på deg selv, tilføyer Trump på Twitter.

Brexit-positiv

EU og Storbritannia er enige om en fleksibel utsettelse av brexit til 31. oktober. Enigheten kom på plass etter EUs krisetoppmøte om brexit i Brussel, bare to dager før brexitfristen utløp.

Det var da Trump fant frem Twitter...

Den amerikanske presidenten - som selv er halvt skotsk - har ved flere anledninger uttalt seg i positive ordelag om brexit, og fremstått som en kritiker av EU.

I 2016, på besøk i morens fødeland, uttalte han at «brexit is a great thing», og at britene har «tatt tilbake landet sitt».

Etter hvert som selve gjennomføringen av britenes brudd med Brussel har vist seg trøblete, har tonen endret seg noe.

Under sitt statsbesøk hos Theresa May i London i fjor sommer sa han at «det er det samme for meg hva dere gjør» - og la til at så lenge partene kunne drive handel med hverandre og USA så var alt vel.

Handelskrig lagt på is

Trumps USA og EU har da også rammet hverandre med ulike tariffer og straffetoll da handelskrigen blusset opp i fjor - dette er en situasjon som har blitt mer avspent - men som har fått et nytt kapittel de siste dagene.

USA og Trump har nemlig truet EU med ekstratoll på europeiske eksportvarer verdt totalt 11 milliarder dollar, etter at Verdens handelsorganisasjon (WTO) ga EU medhold i striden mellom franske Airbus og amerikanske Boeing.

Europa neste?

Eksperter har også uttalt frykt for at EU kan bli Trumps neste mål om man kommer til en enighet og en avdemping i handelskrigen med Kina.

I en uttalelse sier kontoret for USAs handelsrepresentanter at WTO gjentatte ganger har funnet ut at EU subsidierer franske Airbus. Det har hatt negative følger for USA, slår representantene fast.

– Denne saken har vært under behandling i 14 år. Nå er det på tide med handling, sier USAs handelsrepresentant Robert Lighthizer ifølge NTB.

USA har nå har laget en liste over EU-produkter som kan rammes av tollen, som inkluderer varer fra melkeprodukter og vin til produkter i flyindustrien.

Les også

Norsk-britisk politisk avtale: Vil sikre shipping-adgang i tilfelle «hard brexit»

Les også

IMF kutter globale vekstanslag

Les også

Barnier stiller forhandlingskrav til britene

Her kan du lese mer om

  1. Brexit
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. EU-toppene kastet May på dør, og ble enige

  2. Brexitavtalen stemt ned – EU kaller inn til krisemøte

  3. Trump lover «fenomenal» handelsavtale etter brexit

  4. Annonsørinnhold

  5. USA truer EU med ekstratoll etter Airbus-strid

  6. – Det er ingen tvil om at EU øker presset