Britene ut av EU

Storbritannia og EU enige om en brexitavtale

14 dager før brexit har Boris Johnson kommet til enighet med en ny brexitavtale med EU. Samtidig sier nordirske DUP nei til avtalen, noe som kan skape problemer med å få den godkjent i det britiske parlamentet.

HENRY NICHOLLS / X06612
 • Martin Hagh Høgseth
 • Hanna Ghaderi
Publisert:,

Storbritannia og EU skal være enig om en brexitavtale som sikrer at britene ikke forlater EU uten en avtale 31. oktober. Avtalen kommer i stand bare timer før EU avholder sitt toppmøte.

EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker og Storbritannias statsminister Boris Johnson bekrefter at en avtale er inngått.

– Vi har en god ny avtale som tar tilbake kontroll, skriver Johnson på Twitter.

Videre skriver den britiske statsministeren at parlamentet bør få gjennom avtalen på det ekstraordinære møtet lørdag, slik at de kan gå videre å jobbe med andre politiske temaer.

– Der det er en vilje, er det en avtale – vi har en! Dette er en rettferdig og balansert avtale for EU og Storbritannia og er et vitnesbyrd om vår forpliktelse til å finne løsninger. Jeg anbefaler EU-kommisjonen å støtte denne avtalen, skriver Juncker på sin side.

Uklart om britene godtar avtalen

Utkastet til avtale krever at EUs medlemsland og det britiske parlamentet godtar den nye avtalen.

Diplomater sier det er uklart om både Storbritannia og EU kan ratifisere avtalen innen brexitfristen 31. oktober, melder Dow Jones Newswires.

Det er også uklart hvorvidt Johnson vil få flertall i det britiske parlamentet førstkommende lørdag. Tidligere torsdag kunngjorde det nordirske partiet DUP at de ikke kunne støtte det britiske forslaget som var lagt frem.

DUP bekrefter ved 12-tiden at de fortsatt er imot brexitavtalen, ifølge NTB.

Støtte fra DUP regnes som avgjørende for at statsminister Boris Johnsons regjering skal kunne få avtalen som er inngått gjennom i Parlamentet i London.

Heller ikke Jeremy Corbyns Labour vil støtte avtalen, skriver Sky News.

– Velordnet uttreden

– Vi har nådd enighet med den britiske regjeringen om en velordnet uttreden av Storbritannia fra EU, og også om rammeverket for det fremtidige forholdet, sa EUs sjefforhandler Michel Barnier da han møtte pressen for å presentere innholdet i avtalen, ifølge NTB.

– Dette er resultatet av intenst arbeid, påpekte han og ba journalistene om unnskyldning for at de har måttet vente så lenge på konklusjonen.

Avtalen består av to tekster, en avtale om vilkårene for skilsmissen og en politisk erklæring om rammene for det fremtidige forholdet. Hele avtalen er publisert på EU-kommisjonens nettsider.

Boris Johnson forlot Downing Street i London torsdag kveld.

HANNAH MCKAY / X03696

Oppgang i markedene

Pundet styrker seg tydelig mot euroen i etterkant av beskjeden. Et britisk pund koster nå 1,1627 euro, opp fra 1,1550 like i forkant av kunngjøringen. Pundet har ikke vært sterkere på fem måneder.

Den norske kronen som tidligere på dagen har vært på rekordhøye 10,20 kroner per euro, har også styrket seg i etterkant av kunngjøringen.

Også børsene over store deler av Europa gjør et tydelig hopp i etterkant av meldingen. Oslo Børs er like før klokken 12 opp nær en prosent. Samtidig stiger oljeprisen markant.

Her kan du lese mer om

 1. Britene ut av EU
 2. Brexit
 3. Storbritannia
 4. EU
 5. Pund
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. EUs toppmøte slutter opp om brexitavtalen

 2. Johnson ber Parlamentet ende «et smertefullt kapittel»

 3. Nytt nederlag for Boris Johnson kan gi pund-svekkelse

 4. Annonsørinnhold

 5. EUs president: – Brexit kan være avklart om sju-åtte timer

 6. Seks mulige utfall av kveldens skjebnevalg i Storbritannia