ICESAVE-REGNINGEN: Island forhandler om ny gjeldsavtale
Island forhandler nå med Storbritannia og Nederland om endringer i avtalen om nedbetaling av Icesave-gjelden.
En talsmann for regjeringen på Island sier torsdag at landet har gjenopptatt forhandlingene med Storbritannia og Nederland om en revidert avtale om nedbetaling av gjelden som kollapsen i den islandsk-eide nettbanken Icesave har påført sagaøya.
- Ja, det pågår samtaler mellom de involverte partene, sier Einar Haraldsson som er pressetalsmann for statsministerens kontor til nyhetsbyrået Reuters.
På spørsmål om en avtale kan bli nådd før den planlagte folkeavstemningen på Island 6. mars om Icesave-avtalen, svarer talsmannen:
- Alt det avhenger av forsøkene som nå gjøres i London.
Konkurs
Forhandlingene dreier seg om hvor mye Island skal betale etter at den islandske nettbanken Icesave gikk konkurs høsten 2008.
En rekke britiske og nederlandske kunder mistet sparepengene sine, og de respektive lands myndigheter har allerede betalt ut kompensasjon.
Storbritannia og Nederland krever nå at Island betaler de rundt 30 milliarder kronene kompensasjonen beløp seg til.
Det skal avholdes folkeavstemning om Icesave-avtalen på Island 6. mars.
Striden om avtalen har satt arbeidet med å gjenreise sagaøyas økonomi i fare.
Endringer
Britiske og nederlandske tjenestemenn har uoffisielt antydet at de to landene er villige til å vurdere endringer i Icesave-avtalen. Men først må islendingene sørge for politisk støtte på hjemmebane, skriver den britiske avisen.
Opprinnelig var det avtalt at gjelden til Storbritannia og Nederland skal betales tilbake over 15 år med en årlig rente på 5,5 prosent.