Island betaler tilbake

Island betaler tilbake til sammen 3,8 milliarder euro til Storbritannia og Nederland.

Publisert:

Pengene ble lånt til å kompensere britiske og nederlandske bankkunder som mistet sparepengene i en islandsk bankkollaps.

Islendingene måtte gå til Haag og London og be om hjelp da nettbanken Icesave brøt sammen i fjor. Nå skal den islandske staten innen 2023 betale tilbake beløpet tilsvarende mer enn 32 milliarder norske kroner til statene Nederland og Storbritannia.

- Den islandske nasjonalforsamlingen må ta sin plikt til å sørge for at Island har en framtid svært alvorlig. Formålet med denne tilbakebetalingen er å sikre gjenreisningen av det islandske finanssystemet og landets økonomi, sier statsminister Jóhanna Sigurdardóttir.

Godkjent

Etter en langvarig offentlig debatt ble avtalen om tilbakebetalingen godkjent av Alltinget i Reykjavik fredag. 34 representanter stemte for avtalen, mens 14 stemte mot og 14 avholdt seg fra å stemme.

- Den parlamentariske prosessen er ført fram til et vedtak og dermed avsluttet. Islands regjering vil nå rådføre seg med regjeringene i Storbritannia og Nederland om det videre arbeidet med saken, het det i en kunngjøring etter voteringen.

Det britiske finansdepartementet ga vedtaket en forsiktig velkomst. En talsmann sa at departementet setter pris på islendingenes vilje til å gjøre opp for seg, men vil vurdere detaljene i den islandske beslutningen nærmere.

Renter

Icesave tiltrakk seg mange utenlandske kunder fordi banken tilbød høye renter på innskudd. Men alle kontoer i banken ble frosset da den fikk så store problemer at den i fjor høst måtte reddes av den islandske staten.

Island ble lenge regnet som et svært rikt land, men den globale finanskrisen førte landet ut i så store problemer at det ble snakket om fare for nasjonal konkurs. I oktober 2008 måtte staten ta kontroll over landets tre største banker.

Tusenvis av mennesker mistet arbeidsplasser og sparepenger i den islandske bankkrisen. Icesave var et datterselskapet av Landsbanki, som sammen med Glitnir og Kaupthing sto sentralt i fjorårets krise.

Les flere økonominyheter på E24.

Publisert:

Her kan du lese mer om