HARDT UT MOT KOENIGSEGG: - Ikke klar for å pantsette Sverige

Sveriges statsminister rasende på spleiseforslag fra Koenigsegg.

Publisert:

- Jeg er ikke klar for å pantsette Sverige og oppføre meg som en risikokapitalist for velbestående, uttalte en svært hissig Fredrik Reinfeldt til Dagens Industri.

Tirsdag ble det kjent at Koeningsegg Group skal kjøpe Saab fra General Motors, men at norske Bård Eker og de andre fortsatt mangler tre milliarder svenske kroner.

LES OGSÅ: - Vanskelig å finne 3 milliarder til Saab

Foreslår samarbeid

Christian von Koenigsegg har foreslått at GM, Koenigsegg og den svenske staten skal dele på kostnadene og at staten gir gruppen et milliardlån.

Det før den svenske statsministeren til å se rødt.

- Jeg noterer at man forsøker andre ordninger for hvordan foretaket skal tas hånd om i Sverige. Først skal den som kjøper ikke anvende nok av egne penger. Risikokapital- og kredittmarkedet som blir bedre skal heller ikke stille opp. Men helt plutselig skal den største risikokapitalisten bli staten, som med velferdens penger skal gå inn og ta risker som ingen andre vil ta, sier Reinfeldt.

- Opp til eierne

Også næringsminister Maud Olofsson avviser frieriet fra Koenigsegg.

- Vanligvis har man nok penger når et privat foretak kjøper et privat foretak. Det mangler jo en del privat kapital og det er opp til eierne å skaffe de til veie, sier Olofsson til TT.

Koeningsegg Group har fått tilslaget på å kjøpe den skakkjørte bilprodusenten, men jobber fortsatt med finansieringen.

Skeptiske

Flere har sagt at de er skeptiske til om det er realistisk å få på plass de manglende milliardene, blant annet den erfarne svenske investorene og deleieren i Volvo, Christer Gardell.

- Jeg tror det er litt for høy risiko for de tradisjonelle risikokapitalselskapene å gå inn i en slik investering. Da mener jeg bilindustrien generelt, men Saab spesielt, sier Gardell til svenske E24.

Les flere nyheter på E24

Publisert: