Nyvalgt president i skandale

Sør-Koreas nyvalgte president etterforskes for prismanipulasjon, hvitvasking og ulovlige eiendomstransaksjoner.

POOL
  • Marthe Skaar
Publisert:,

Kritikerne av den nyvalgte presidenten i Sør-Korea, Lee Myung-bak, står i kø. Nå er det klart at Lee vil bli etteforsket for en rekke angivelige lovbrudd.

Lee blir dermed den første Sør-Koreanske president som vil bli etterforsket av myndighetene for lovbrudd. Dette skjer før Lee har rukket å ta over presidentroret.

Den nyvalgte presidenten vil hovedsaklig etterforskes for aksjeprismanipulasjon, men også ulovlig eiendomshandel og annet personlig som skattesnusk og hvitevasking av personlige midler.

Sittende president Roh Moo-hyun godkjente en ny lov onsdag 26. desember som muliggjør etterforskning av den nyvalgte presidenten, ifølge Korea Times.

Presidentens kontor vil spørre Korean Bar Association om å anbefale kandidater til å lede etterforskningen. President Roh vil også velge ut en kandidat.

Velger lederen selv

President Lee Myung-bak, som ble valgt 19. desember i år, vil selv få velge hvilke av disse kandidatene som skal lede etterforskningen mot han. Etterforskningen kan vare i opptil 40 dager og vil trolig være ferdig i god tid før han etter planen skal ta over som president 25. februar.

Dersom Lee blir funnet uskyldig kan han ta over som planlagt, men om han blir dømt kan han miste jobben. Dette innebærer at Korea må holde et nytt presidentvalg til neste år. Roh har sittet i fem år og har ikke mulighet for å bli gjenvalgt hvis etterforskningen fører til at den nyvalgte presidenten ikke ta over roret.

Landets statsadvokater har tidligere uttalt at de mener han er uskyldig, men mer enn halvparten av det koreanske folket tror han er skyldig, ifølge flere undersøkelser gjennomført av koreansk presse.

Hevder sin uskyld

Lees parti Grand National Party (GNP) mener at deres presidentkandidat er uskyldig, mens partiene United New Democratic Party (UNDP) og Democratic Labor Party (DLP) ønsker etterforskningen velkommen.

Koreansk politikk er preget av ustabile fraksjoner og det er vanlig med hyppige utskiftninger av ministere, statsministeren, splittelse av partier og dannelser av nye partier.

Flere artikler

  1. Milliardsmell på morkne boliglån

  2. 392 mrd. tapt på boliglån

  3. Tekno-fest i USA

  4. Annonsørinnhold

  5. Fredriksen anker

  6. Bhutto drept etter valgmøte