Riksrettsprosess mot Trump

Historisk avstemning i Kongressen: Trump stilles for riksrett

WASHINGTON D.C (VG) Nå er det avgjort: Donald Trump er den tredje amerikanske presidenten i historien som stilles for riksrett.

 • Maria Mikkelsen
 • Thomas Nilsson (foto)
 • Ingrid Hovda Storaas
Publisert:

VG var til stede da de to anklagene mot presidenten ble vedtatt i Representantenes hus onsdag kveld lokal tid. Avstemningen ble gjennomført i to runder, etter en langvarig debatt. Mot slutten steg temperaturen betraktelig de begge sider reagerte med å både juble og bue.

Til slutt kunne Nancy Pelosi erklære at det var flertall for å stille Donald Trump for riksrett. Det har skjedd kun to ganger tidligere: Andrew Johnson i 1868 og Bill Clinton i 1999. De ble ikke kjent skyldig. Richard Nixon trakk seg før anklagene mot ham ble vedtatt i Kongressen.

Kommentar: Politisk krig fra skyttergravene

Demokratene sørget for flertall for disse to anklagene:

1. Maktmisbruk

Ifølge anklagen har Trump misbrukt sin makt ved å oppfordre en fremmed makt til å blande seg inn i valget i 2020. Trump anklages for å holde tilbake militær bistand på 391 millioner dollar for å presse Ukraina til å kunngjøre en etterforskning av sin politiske rival Joe Biden, som foreløpig leder kappløpet om å bli Demokratenes presidentkandidat. Kunngjøringen skulle, ifølge anklagen, sverte Biden og dermed hjelpe Trump politisk.

Resultat: 230–197

To demokrater stemte mot. Én demokrat stemte blankt.

2. Motarbeidelse av Kongressen

Presidenten har hindret Det hvite hus og andre deler av administrasjonen i å utlevere dokumenter til Kongressen. Det hvite hus har også nektet flere å vitne.

Resultat: 229–198

Tre demokrater stemte mot. Én demokrat stemte blankt.

Hør mer om anklagene i podkasten «Verdens gang»:

http://api.int.vgnett.no/enrichments/top_object/15531

Som ventet stemte nesten alle demokrater for anklagene. Men Tulsi Gabbard, som deltar i kappløpet om å bli Demokratenes presidentkandidat, stemte «nærværende» i begge tilfeller. Det betyr at hun hverken stemte ja eller nei.

Alle republikanere stemte mot.

Trump etter riksrett-tiltalen: – Jeg koser meg

Dette betyr at saken går videre til Senatet, det andre kammeret i Kongressen, som vil ta stilling til om Donald Trump er skyldig eller ikke. Republikanerne har flertall i Senatet og vil etter alt å dømme ikke felle presidenten.

Jordan hoverer

– Det vi har gjort, er å oppfylle vår konstitusjonelle plikt og oppfylle eden vi har avlagt i vårt embete. Det det handlet om i dag, var å opprettholde rettssikkerheten i USA, sier Alexandria Ocasio-Cortez til VG etter avstemningen.

STEMTE FOR: Alexandria Ocasio-Cortez i Kongressen.

Thomas Nilsson / VG

Avstemningen var et ventet nederlag for republikanerne. Men overfor VG er Jim Jordan, en av Trumps mest profilerte støttespillere i Huset, nær ved å erklære seier.

– Hvis du hadde spurt Pelosi 24. september, da hun kunngjorde at de ville starte riksrettsgranskingen, ville hun sagt at hun trodde på mer støtte i befolkningen og mer støtte i Kongressen. Faktisk fikk vi mer støtte i befolkningen og hun mistet støtte i partiet. Vi hadde en demokrat som stemte med republikanere, og en demokrat som stemte nærværende og en demokrat som snudde. Det var en seier for ... Det var uheldig å stille presidenten for riksrett, det var latterlig og det skulle aldri skjedd, men det er bra at støtten har beveget seg i vår retning.

ALVORSTYNGET: Flertallsleder Nancy Pelosi kalte inn til pressekonferanse like etter avstemningen. Hun kalte dagen «en trist dag for USA».

Thomas Nilsson / VG

Langvarig debatt

Kongressmedlemmene brukte over åtte timer på å debattere riksrett-tiltalene. Men mesteparten av tiden var salen mindre en halvfull: Mange kom innom for å holde innlegget sitt, før så å gå ut igjen så snart de var ferdige.

Fikk du med deg? Ocasio-Cortez til VG før avstemningen: – Presidenten er ikke konge

Innleggene gjenspeilte hvor splittet partiene er. De er blant annet ikke enige om faktagrunnlaget.

– Det viktigste budskapet er erkjennelsen av det ikke foreligger noe fakta i saken. Det andre er å kalle det for det dette er: et partipolitisk forsøk på å sverte en amerikansk president foran valget i 2020, og det kommer ikke til å fungere, sa kongressmedlem Mark Meadows (R) til VG mens debatten pågikk.

Har du hørt? I podkasten «Verdens gang» lager serieskaperen en TV-serie av riksrettsprosessen:

http://api.int.vgnett.no/enrichments/top_object/15375

Demokratene la vekt på at de ikke tok lett på oppgaven, men understreket at presidentens handlinger er så alvorlige at de ikke hadde noe annet valg.

– Det er et faktum at presidenten er en pågående trussel mot vår nasjonale sikkerhet og integriteten til våre valg, selve grunnlaget for demokratiet vårt, sa Nancy Pelosi da hun innledet debatten.

– Når han bryter eden han har avlagt og truer tilliten til institusjonene våre, er dette et middel som er nødvendig, sa Alexandria Ocasio-Cortez til VG før avstemmingen.

Sammenlignet med Jesus

Under debatten forsvarte republikanerne presidenten i sterke ordelag.

– De mener Hillary Clinton burde være president og de vil fikse det, sa den republikanske representanten Chris Stewart i sitt innlegg.

Partikollega Barry Loudermilk fra Georgia hevdet Jesus Kristus fikk en mer rettferdig rettsprosess enn Trump.

– Før dere går i gang med denne historiske avstemningen i dag, en uke før jul, vil jeg at dere skal huske på dette: Da Jesus ble feilaktig anklaget for forræderi, ga Pontius Pilatus Jesus muligheten til å stå overfor dem som anklaget ham, sier Loudermilk.

Les også: Ekspert om riksrett: Politisk stunt og strategisk tabbe

Mike Kelly (R) sammenlignet begivenheten med angrepet på Pearl Harbor.

– 7. desember 1941 skjedde en grufull handling i USA, og president Roosevelt sa: «Dette er en dato som vil stå igjen som en udåd». I dag, 18. desember 2019, er en annen dato som vil stå igjen som en udåd, sa han.

Fortsetter i januar

Prosessen fortsetter trolig i Senatet i januar. Siden Demokratene og Republikanerne strides om hvordan en mulig rettssak skal foregå, er det foreløpig uklart hvor lenge prosessen vil vare og om det skal kalles inn vitner.

Flertallsleder Pelosi vil ikke sende saken til Senatet før de har blitt enige om regler for hvordan rettssaken skal foregå.

Ifølge pressesjef Stephanie Grisham i Det hvite hus, forventer Trump en «mer rettferdig» behandling i Senatet.

– Han er forberedt på de neste skrittene, og sikker på at han vil bli renvasket, skriver hun i en pressemelding etter at det ble klart at Trump stilles for riksrett.

Trump selv holdt velgermøte i Michigan, og gikk på scenen i Battle Creek bare minutter før avstemningen begynte.

– I kveld forsøker Representantenes hus å annullere stemmene til titusenvis av patriotiske amerikanere, sa han blant annet, og omtalte demokratenes prosess som en «politisk selvmordsmarsj».

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Riksrettsprosess mot Trump
 2. Donald Trump
 3. USA
 4. Amerikansk politikk

Flere artikler

 1. Donald Trump historisk - første president som er stilt for riksrett to ganger

 2. Justiskomiteen godkjenner riksrettstiltalen mot Trump

 3. Dette vil en riksrettsdom bety for Trump

 4. Trump om mulig ny riksrett: – Det er veldig farlig og skaper et voldsomt sinne

 5. La frem forslag om riksrett mot Donald Trump