Trump med drastisk corona-tiltak: Stanser innreise fra Europa til USA

President Donald Trump offentliggjorde natt til torsdag at de fleste reiser fra Europa til USA stoppes i 30 dager fra midnatt fredag amerikansk tid.

 • Ingrid Hovda Storaas
 • Knut Arne Hansen
Publisert:

Innreiseforbudet gjelder de fleste land i Europa bortsett fra Storbritannia, kunngjør den amerikanske presidenten i en tale til det amerikanske folk klokken 02 natt til torsdag norsk tid.

Her kommer han med sterk kritikk av EUs håndtering av coronaviruset.

– Her i USA var vi tidlig ute, vi tok tidlig sterke forholdsregler og har sett dramatisk færre smittetilfeller i USA enn i Europa. EU feilet i å ta de samme forholdsreglene som oss, sier den amerikanske presidenten.

– Derfor, for å hindre nye smittetilfeller å komme til oss, vil USA stanse all innreise til USA de neste 30 dagene, fra og med midnatt fredag, sier Trump.

Det hvite hus presiserer at innreisestansen gjelder mennesker – ikke varer, og at handelen mellom USA og EU ikke vil bli påvirket av reisestansen.

Fly fra Bergamo landet på Torp: Her går smittelegen om bord

Det blir også unntak for amerikanske statsborgere eller folk med permanent oppholdstillatelse i USA, presiserer Det hvite hus etter Trumps tale. Unntaket gjelder også for dem som er gift med en amerikansk statsborger eller er foreldre til en amerikansk statsborger.

Amerikanere og deres ektefeller på reise i Schengen-land får med andre ord lov til å reise hjem fra ferie- og jobbtur, skriver NTB.

Regelen gjelder ellers alle som har besøkt et av de 26 Schengen-landene 14 dager før innreise til USA.

USAs utenriksdepartement har natt til torsdag også oppdatert sine reiseråd for hele verden, og ber nå amerikanere å revurdere å reise til utlandet i det hele tatt.

USA har tidligere innført strenge innreiseregler fra land som Kina, Sør-Korea og Iran.

– Vi er selvsagt klar over restriksjonene som har kommet fra USA, men vi må komme tilbake med mer informasjon litt senere i dag. Per nå opererer flyginger til og fra USA som normalt, skriver pressekontakt Astrid Mannion-Gibson i Norwegian i en epost til NTB torsdag morgen.

http://api.int.vgnett.no/enrichments/top_object/16266

Økonomiske hjelpetiltak

USA har i dag 1281 bekreftede smittetilfeller av coronaviruset, og 36 dødsfall (se oversikt lenger ned i saken). 23 delstater har ifølge CNN erklært unntakstilstand.

– Jeg nøler ikke med å innføre tiltak som kan redde livene til amerikanske borgere. Vi må sette politikk til side og samles for å håndtere denne krisen, sier Trump – som tidligere har fått kritikk for ikke å ta coronautbruddet på alvor:

http://api.int.vgnett.no/enrichments/top_object/16144

Trump sa også i talen sin at han mener verden ikke står overfor en ny finanskrise.

– Dette er bare et midlertidig øyeblikk i historien som vi må komme oss gjennom, sa han og lanserte flere økonomiske hjelpetiltak.

Små bedrifter som påvirkes av situasjonen skal blant annet innvilges lån med gunstige vilkår, og skattevesenet har fått instruks om at fristene for å betale skatt og levere selvangivelser kan utsettes uten straffebøter.

Fikk du med deg? WHO erklærer covid-19 en pandemi

Trumps pressetalskvinne Stephanie Grisham opplyser at presidenten også avlyser sine kommende turer til delstatene Colorado og Nevada på grunn av coronaviruset, skriver CNN.

http://api.int.vgnett.no/enrichments/top_object/16140
Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Coronaviruset
 2. USA
 3. Trump
 4. Donald Trump
 5. Portugal

Flere artikler

 1. Flyanalytiker om Trumps innreiseforbud: – Ser ikke bort ifra at flere land vil følge USA

 2. Nordmenn i USA: – Bekymret for når jeg får se sønnen vår igjen

 3. Asia-børsene falt kraftig etter Trumps innreiseforbud

 4. EU-landene stenger grensene i 30 dager

 5. USA innfører innreiseforbud for personer fra 30 land – deriblant Norge