USA truer med toll på franske varer verdt 22 mrd.

Innføringen av digital skatt mot amerikanske nettgiganter fører til nye tolltrusler fra USA.

FORSLAG: Handelsrepresentant Robert Lighthizer foreslår toll på franske varer.
Publisert:

I sommer vedtok den franske nasjonalforsamlingen å innføre skatt på digitale tjenester (Digital Service Tax, DST), som blant annet skal føre til at internasjonale nettgiganter skal skatte til landet.

Nå varsler kontoret til USAs handelsrepresentant (USTR) Robert Lighthizer at det foreslår å innføre 100 prosent toll på franske varer verdt 2,4 milliarder dollar, tilsvarende 22 milliarder kroner.

– USTRs avgjørelse i dag sender et klart signal om at USA vil iverksette tiltak mot digitale skatteregimer som diskriminerer eller på annen måte pålegger amerikanske selskaper unødig belastning, sier Lighthizer i en melding.

Les på E24+

E24+: Michael Burry fra The Big Short: Derfor ligner indeksfond på finanskriseboblen

«Diskriminerer amerikanske selskaper»

Uttalelsen kommer etter at USTR har gjennomført den første delen av en etterforskning, som har konkludert med at skatten på digitale tjenester «diskriminerer» amerikanske selskaper, «er i strid med gjeldende prinsipper» for internasjonal skattepolitikk, og gir amerikanske selskaper «unødvendig belastning».

Det trekkes frem at DST i særlig grad diskriminerer nettgiganter som Google, Apple, Facebook og Amazon.

Frankrike eksporterer ikke veldig store mengder varer til USA, men president Donald Trump har tidligere i år varslet at han vil innføre toll på fransk vin «som ingen har sett maken til før».

– Jeg liker ikke det Frankrike gjorde, de innfører toll på teknologi produsert av våre teknologiselskap, sa Trump i forkant av G7-toppmøte i august.

Eventuell toll på franske varer vil sannsynligvis ikke bli innført før tidligst i januar. Dette som følge av at USTR nå starter en høringsrunde om saken, som ikke vil være avsluttet før midt i januar måned.

Les på E24+

E24+: Disse kan ta over styringen av Oljefondet

Truer europeiske land

Lighthizer kommer samtidig med trusler mot andre europeiske land.

– Samtidig vurderer USTR å åpne etterforskning i skatt på digitale tjenester i Østerrike, Italia og Tyrkia, sier Lighthizer og fortsetter,

– USTR fokuserer på å motvirke den økende proteksjonismen til EUs medlemsland, som urettferdig retter seg mot amerikanske selskaper, enten det er gjennom skatter på digitale tjenester eller andre tiltak som retter seg mot ledende amerikanske selskaper innen digitale tjenester.

Les også

Les også: Trump gjeninnfører toller mot Brasil og Argentina

Trump varslet ståltoll

Tollvarselet mot Frankrike er ikke den første nyheten knyttet til toll fra USA mandag.

Tidligere på dagen skrev president Donald Trump på Twitter at han gjeninnfører toll på stål og aluminium som fraktes til USA fra Brasil og Argentina med umiddelbar virkning.

– Brasil og Argentina har presidert en massiv devaluering av valutaene deres. Som ikke er bra for våre bønder. Derfor, med umiddelbar virkning, vil jeg gjenopprette tollene for all stål og aluminium som sendes til USA fra disse landene, skrev presidenten.

I fjor vår innførte USA 25 prosent toll på import av stål og 10 prosent på import av aluminium fra Canada, EU og Mexico. Samtidig inngikk USA en avtale med både Brasil og Argentina, i tillegg til Australia, om «permanent fritak» fra tollene. Et unntak som nå altså skal være brutt.

Meldingen fra kontoret til USAs handelsrepresentant
Publisert: