USA bryter 170 år lang økonomisk trend

For første gang på 170 år legger USA bak seg et tiår uten en resesjon.

Nedgangsperioden i 2007–09 traff den amerikanske økonomien så hardt at den bare kunne gå oppover, mener økonomer.
 • Leila Feratovic
Publisert:

Hvert tiår siden 1849 har USA blitt rammet av en økonomisk resesjon. Tiåret vi snart legger bak oss har brutt med denne tradisjonen.

Den siste økonomiske nedgangsperioden varte fra desember 2007 til juni 2009, og førte til massive tap av arbeidsplasser og en global finanskrise.

En resesjon defineres som minst to økonomiske kvartaler på rad med nedgang i et lands bruttonasjonalprodukt.

Økonomer tror mangelen på en amerikansk resesjon i dette tiåret skyldes at den forrige nedgangsperioden var så omfattende og stor, at økonomien bare kunne gå oppover.

– Nedgangen ga økonomien rom til å vokse, sier økonomiprofessor ved Universitetet i Pennesylvania, Ioana Marinescu til Business Insider.

Les også

Danske Bank tror verdensøkonomien er på bedringens vei

Fortsatt spor av forrige resesjon

Selv om økonomien i USA har klart et helt tiår uten en nedgang, peker ikke alle piler oppover.

Tilgang til arbeidsmarkedet for millenialgenerasjonen og yngre generasjoner er verre enn de eldre generasjonene. Den økonomiske ulikheten har også økt siden 2009. Dessuten har lønnsøkningen også vært svak for flere arbeidsgrupper.

– Vi har ikke sett en ordentlig boom etter de tre siste resesjonene, sier Tara Sinclair fra George Washington University til nettsiden.

Sinclair peker også på de mange jobbene som blir skapt i den amerikanske økonomien hver måned, viser at det fortsatt er behov flere jobber.

Les også

Mannen som temmet USAs inflasjon på 80-tallet er død

Flere usikre økonomier

Markedene har i lengre tid vært urolige for en mulig resesjon i verdens største økonomi.

– Så det er ingen tvil om at kombinert med handelskrig, uavklart konflikt mellom USA og Kina, og i tillegg nye tollsatser på import til USA fra EU, basert på WTO-beslutningen, så har investorene god grunn til å være litt bekymret i øyeblikket, sa sjefstrateg i Danske Bank, Christian Lie til E24 i oktober etter dårlige industritall fra USA.

En global stagnasjon i økonomisk vekst gjør at flere land nå kan være på vei inn i en resesjon. Ifølge IMF har den globale økonomiske veksten vært på kun 3 prosent i år, som er det laveste siden finanskrisen i 2008.

Storbritannia – usikre breixt-forhandlingene har bidratt til den første nedgangen siden 2012. Det spås også at en brexit uten en avtale vil sende landet inn i en resesjon.

Tyskland – fallet i tysk industri gjør Europas største økonomi sårbar for en nedgangsperiode. Etter flere år med sysselsettingsvekst har jobbskapingen i privat sektor dabbet av.

Kina – handelskrigen med USA har truffet kineserne hardt, og landets økonomiske vekst har vært noe moderat i år. IMF anslår at landet vil ha en BNP på kun 5,8 prosent. Med andre ord, noe lavere enn 6,6 prosent i 2018.

Les også

WSJ: USA og Kina planlegger utsettelse av nye tolløkninger

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Resesjon
 2. USA
 3. Handelskrig
 4. Verdensøkonomien
 5. Finanskrise

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Bloomberg: Er verdensøkonomien på vei inn i sin første resesjon siden 2009?

 2. Coronaviruset sender Singapore inn i resesjon

 3. Danske Bank tror verdensøkonomien er på bedringens vei

 4. Tysk økonomi kan krympe for andre kvartal på rad: – Et veldig tydelig omslag

 5. Betalt innhold

  Bloomberg-kommentar: Vi er ett feilsteg unna en global resesjon