Mener politikere bør ta lærdom av brexitstudie – også i Norge

Brexit har redusert investeringene i Storbritannia med 11 prosent. Norsk forsker mener funnene understreker hvor mye politikk påvirker næringslivet.

UT: Usikkerhet om hvor fritt varer vil flyte mellom EU og britisk jord har bidratt til å redusere investeringer, viser ny studie. I fjor meldte Toyota at de ville stoppe produksjonen dersom Storbritnnia forlot EU uten en handelsavtale. Dette bildet er fra fabrikken deres i Derbyshire.

Rui Vieira / PA Wire
  • Fredrik Kampevoll
Publisert:

Mens store deler av parlamentet og statsminister Boris Johnson er i strupen på hverandre, rir brexit-kaoset landets næringsliv som en mare. En fersk studie viser at den politiske usikkerheten allerede svir – selv om landet inntil videre har full markedsadgang til deres største marked: EU.

I perioden etter folkeavstemningen i 2016 har investeringene blitt redusert med 11 prosent, arbeidsledighetene har blitt en prosent høyere og produktiviteten har blitt redusert med to til fem prosent, ifølge studien.

Det er alvorlig for et land som fløter med resesjon.

At næringslivet valg påvirkes av brexit er naturlig, men effekten varierer trolig mye fra bedrift til bedrift, sier Ragnhild Kvålshaugen, som er førsteamenuensis ved BI.

– Det er stor variasjon i hvordan beslutningstagere i bedriftene tenker. Noen kan se på dette som en utfordring og et problem, og setter seg med det på gjerdet. Andre kan se på brexit som en mulighet og tar risiko. Det kommer litt an på hvilke holdninger ledergruppen har.

Les også

Her vil brexit «treffe» først: - Vil bli et lite helvete for oss

Ketchup

At investeringene er redusert tyder på at det er flere som setter seg på gjeldet enn de som tar risiko, sier BI-forskeren, som har ledelse som spesialfelt.

– Den mest utbredte holdningen er å være risikoavers. Det gjelder de fleste mennesker. Men det vil være variasjoner mellom bransjer og bedrifter.

– Kan man få en ketchupeffekt for investeringene hvis usikkerheten fjernes, eller er dette tapte investeringer?

– Det er vanskelig å si, men mest sannsynlig vil investeringene ta seg opp igjen når situasjonen stabiliserer seg og ting blir mer forutsigbare, svarer hun.

Studiet bruker et panel med beslutningstagere i britiske bedrifter for å fastslå effekten av brexit.

Les også

Norge forbereder seg på Brexit: Frykter kø og kaos

Blir hardest rammet

Brexit-spøkelset har redusert produktiviteten med mellom 2 og 5 prosent over de tre årene etter folkeavstemningen, ifølge studien. Det skyldes delvis at bedriftenes toppledelse har brukt mye tid på brexit-planlegging.

– Oppmerksomhetsspennet til en ledergruppe er begrenset. Når du må bruke mye tid på usikkerhet knyttet til brexit, så vil du få mindre kapasitet å forbedre den eksisterende virksomheten, sier hun.

Om to til fem prosent lavere produktivitet er et stort utslag i det store bildet, sier hun er vanskelig å vurdere.

Les også

London mister rollen som forsikringsmetropol: Milliarder i poliser må flyttes med brexit

– Men det er interessant at det er et utslag. Om du kunne fått to til fem prosent bedre resultat, så kan det utgjøre ganske store beløp, noe som kan få innvirkning på muligheter til å investere, sier Kvalshaugen.

Studien viser også at de effektive bedriftene med internasjonal orientering har blitt hardere rammet enn mindre produktive bedrifter med nasjonal orientering.

– Om det er en veldig åpen økonomi der det er mye samarbeid, og hvor du er avhengig av import for å produsere og eksport for å selge, så er dette alvorlig for mange bedrifter.

Les også

Johnson vil utfordre brexitlov – kan havne i høyesterett

Lærdom

Kvalshaugen sier man tenker at ledelsen primært sett er opptatt av det som skjer i egen virksomhet, men at dette understreker at det som skjer rundt har stor betydning.

–Effekten av et eksternt sjokk, som brexit, er veldig interessant. Det er en tilsvarende situasjon med handelskrigen mellom USA og Kina, der politiske prosesser kan ta oppmerksomhet fra å drive bedriften god måte.

– Dette illustrerer næringslivets evne til å få til verdiskapning er avhengig av politiske prosesser, og kanskje i større grad en noen gang tenkt på. Det er et viktig signal til politikere.

– Gjelder det også Norge?

– Ja, selvsagt. Det er viktig at myndighetene skaper forutsigbare rammebetingelser for bedrifter uansett hvor i verden man er.

Her kan du lese mer om

  1. Brexit
  2. Storbritannia
  3. BI
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Norges Bank: Hard brexit vil svekke norsk økonomi

  2. Dette er de største farene for markedet nå

  3. NHO refser regjeringen før statsbudsjettet: – Har hjertet i halsen

  4. Annonsørinnhold

  5. Norges Banks alternative handelskrig-regnestykker: USA-biltoll kan gi «betydelige utslag»

  6. Valg i Storbritannia: – Markedet vil få brexit overstått, og tror det er Johnson som kan få det til