Internasjonale renter

Bank of Japan signaliserer muligheten for lettelser i oktober

Japan åpnet renteballet torsdag, klokken 10.00 skal Øystein Olsen i ilden her hjemme.

Jae C. Hong / TT NYHETSBYRÅN
 • André Haugen
Publisert:

Den japanske sentralbanken holdt renten og resten av pengepolitikken uendret, slik det var bredt ventet på forhånd.

Den kortsiktige styringsrenten holdes uendret på −0,1 prosent og sentralbanken beholder målet om nullrente på tiårige statsobligasjoner.

Dermed følger ikke japanerne etter Den europeiske og Den amerikanske sentralbanken, som senket rentene henholdsvis forrige torsdag og onsdag denne uken. I hvert fall ikke i denne omgang.

Japans sentralbanksjef Haruhiko Kuroda

KIMIMASA MAYAMA / EPA

– BOJ mener det blir nødvendig å følge nøyere med på muligheten for at momentumet mot å nå prismålet kan bli tapt, skriver sentralbanken i en melding.

– BOJ vil gjennomgå økonomi- og prisutviklingen ved neste rentemøte, når den oppdaterer utsiktene for økonomisk aktivitet og priser, heter det.

Sentralbanken beholder også utsikter om ultra-lave renter til i hvert fall gjennom våren 2020.

Japan har slitt med å nå inflasjonsmålet på to prosent de siste seks årene, til tross for massiv stimuli. Så langt har banken vært lite villig til å innføre nye tiltak som dypere negative renter i frykt for at det vil øke risikoen for ustabilitet i økonomien.

Onsdag kveld kuttet den amerikanske sentralbanken Federal Reserve (Fed) som ventet renten med 0,25 prosentpoeng til intervallet 1,75–2,0 prosent, men sentralbankens medlemmer var splittet om veien videre.

Torsdag klokken 10.00 slipper Norges Bank sin rentebeslutning. Ekspertene er på forhånd splittet i synet på om sentralbanksjef Øystein Olsen vil holde styringsrenten uendret, eller heve med 0,25 prosentpoeng.

Les også

Trump-slakt etter rentekutt: – Bommer igjen!

I Brasil derimot gjorde sentralbanksjef Roberto Campos Neto som flere av sine sentralbanksjefkollegaer. Sentralbanken i Brasil senket onsdag styringsrenten for andre gang på to måneder til et rekordlave til 5,5 prosent – ned fra 6 prosent, som også var historisk lavt.

Årsaken til at de har satt ned renten er en «mer intens nedsakking i verdensøkonomien» og fordi Brasils økonomi sliter med å vokse.

Kunngjøringen fra sentralbanken i Sør-Amerikas største økonomi kom kort tid etter at også USAs sentralbank satte ned styringsrenten onsdag.

Les på E24+

Tallene som avgjør om renten skal opp eller ned

Endringen i styringsrenten er en av få virkemidler Brasil har for å sikre økonomisk vekst etter mer enn to år med økonomisk krise i landet. I 2016 var renten så høy som 14,25 prosent.

I løpet av årets første tre måneder gikk økonomien i Brasil ned med 0,1 prosent, men i andre kvartal vokste økonomien igjen med 0,4 prosent.

Blandet på børsene

Også i Hongkong kom renteavgjørelsen torsdag, og sentralbanken kuttet med 25 basispunkter, eller 0,25 prosentpoeng til 2,25 prosent.

Det har imidlertid ikke blitt tatt godt mot i aksjemarkedet der Hongkong-børsen går mot strømmen på ellers positive eller flate Asia-børser torsdag.

Slik ser det ut rundt klokken 06.00 torsdag morgen:

 • Nikkei 225 i Tokyo opp 1,01 prosent
 • Hang Seng i Hongkong ned 1,07 prosent
 • Shanghai Composite er flat
 • Kospi i Seoul opp 0,30 prosent
 • STI i Singapore ned 0,03 prosent
 • ASX 200 i Sydney opp 0,54 prosent
E24s rentespesial: Dette må du vite
Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Internasjonale renter
 2. Bank of Japan
 3. Rentemøte
 4. Hongkong-børsen
 5. Tokyo-børsen
 6. Seoul-børsen
 7. Sydney-børsen

Flere artikler

 1. Trump-slakt etter rentekutt: - Bommer igjen!

 2. Federal Reserve kutter renten for tredje gang i år

 3. Sverige ventes å være ferdig med minusrente: – Helt på tampen

 4. Annonsørinnhold

 5. Sverige kvitter seg med minusrente etter fem år

 6. Islands sentralbank setter ned styringsrenten ned 0,5 prosentpoeng