Krugman tror det verste er over

Nobelprisvinner Paul Krugman verdensøkonomien har sett det verste, men at oppgangen vil bli langsom.

Junge, Heiko
  • Øystein Sjølie
Publisert:,

Paul Krugman, som i fjor vant Sveriges Riksbanks pris i økonomi til minne om Alfred Nobel, eller nobelprisen i økonomi som den kalles, mener verdensøkonomien er over det verste. Det sa han på en konferanse i Seoul i Sør-Korea tirsdag morgen norsk tid.

- Jeg deler optimismen om at det verste kan være over, sa Krugman ifølge Korea Times.

Han begrunnet synspunktet med at selv om mange av indikatorene for verdensøkonomien fremdeles viser fall, så er hastigheten i fallet nå redusert. Krugman, som er fast ansatt skribent i New York Times og professor i samfunnsøkonomi ved Princeton-universitetet, påpekte at de store tiltakene fra verdens sentralbanker nå gjør at kredittmarkedet fungerer mye bedre.

Krugman understreket imidlertid at det er for tidlig å snakke om oppturen ennå. Banker og husholdninger har fremdeles altfor store lån.

- Vi står tilbake med altfor mye gjeld, og står foran en lang periode med nedbelåning. Vi er ikke på noen måte ved slutten, sa Krugman.

Han benyttet anledning til å argumentere for strengere regulering av finanssektoren.

- Myndighetene må være en stopp-plate for finanshusene. Reguleringene for de normale bankene må gjelde for langt flere institusjoner enn de gjør nå. Det vil hjelpe, sa han.

Han siktet til at mange investeringsbanker og andre institusjoner likner svært på bankvirksomhet, uten at de er regulert som banker.

Les også: Nobelprisvinner frykter årtier med resesjon

Les flere økonominyheter på E24.

Her kan du lese mer om

  1. Finanskrisen

Flere artikler

  1. Røde Kors kutter 60 millioner

  2. Familiekrangel kan velte VW-Porsche-fusjon

  3. Kraftig nedgang i eurolandene

  4. Annonsørinnhold

  5. Hevder Opel blir splittet

  6. Heidis storkamp tente Cecilie