- EU mot langvarig krise

Analytiker Chen Zhao mener EU er på vei mot en langvarig krise dersom de ikke gjør noe drastisk med rentene.

Publisert:

Den økonomiske nedgangen i USA blir skarp og smertefull, men ikke så langvarig. Det mener analytiker og økonomiprofessor Chen Zhao ved forskningsinstituttet Bank Credit Analyst i Montreal, skriver E24.se.

Analytikeren poengterer derimot at det er et enda større behov for rentenedsettelser i euro-landene. Han mener den europeiske sentralbanken (ESB) driver en pengepolitikk med alt for høy styringsrente i dagens marked.

- Jeg forstår ikke ESBs politikk lenger. De satt opp styringsrenten i juni til 4,25 prosent, men burde heller ha en rente nærmere to prosent, sier Zhao til E24.se.

- Renten må ned i USA

Han mener Federal Reserve burde senke renten med minimum 0,5 prosentpoeng i høst.

- En styringsrente på to prosent er lav, men når ingen etterspør penger er den fortsatt for høy, sier Zhao.

Problemet den europeiske sentralbanken sliter med, er at den er bundet av inflasjonsprognoser som alltid henger etter.

- Når inflasjonen synker såpass mye at renten kan senkes, risikerer euro-landene å befinne seg på et sent stadium av økonomisk nedgang. Men dersom man bruker andre parametre, kan man se at inflasjonen er på vei ned nå, sier han.

- Større sjanse for nedgang i EU enn i USA

I USA har sentralbanken mye større muligheter til å veie inn andre faktorer enn inflasjonsmålet i pengepolitikken sin. Zhao mener USA har en del positive trekk som kan motvirke eller minske effektene av finanskrisen.

Analytikeren poengterer at han tror ESB må slippe litt opp på inflasjonsmålet sitt for å hindre at de havner i en alvorlig resesjon, som for eksempel den i Japan på 1990-tallet.

Til E24-forsiden

Publisert:

Her kan du lese mer om