Onsdag kveld kutter Fed renten: Noe annet vil være «et sjokk» ifølge sjeføkonom

Det vil være første rentekutt fra den amerikanske sentralbanken siden kjølvannet av finanskrisen i 2008.

Amerikanernes mektige sentralbanksjef, Jerome Powell, vil trolig sette ned renten onsdag kveld.

Foto: Leah Millis Reuters
  • Infront TDN Direkt
  • Erik Steinsbu Wasberg
Publisert:,

Klokken 20 i kveld kommer rentebeslutningen fra Federal Reserve, etter at Den amerikanske sentralbanken har avholdt møte siden tirsdag.

Markedet venter nå at sentralbanksjef Jerome Powell vil sette ned renten. Det vil i så fall være første gang siden 16. desember 2008 i kjølvannet av Finanskrisen.

Da satte sentralbanken ned renten ned til intervallet 0 til 0,25 prosent. Nå er styringsrenten imidlertid på intervallet 2,25 til 2,50, etter en periode med flere rentehopp.

– Markedsprisingen indikerer nå en 100 prosent sannsynlighet for at Fed vil kutte styringsrentene med 25 basispunkter (0,25 prosentpoeng journ.anm.) til intervallet 2,0 til 2,25 prosent, skriver Handelsbanken i onsdagens morgenrapport.

– Det ville komme som et sjokk på markedet i dag om den amerikanske sentralbanken (Fed) ikke serverer et rentekutt i kveld, skriver DNB Markets’ sjeføkonom Kjersti Haugland.

– Utsiktene er mest spennende

Ifølge Nordea Markets trodde markedet lenge på et kutt på 50 basispunkter, men nå priser markedet inn en sannsynlighet på 18 prosent for at Fed kutter så mye ifølge DNB.

Da «alle» er trygge på at Fed vil levere rentekutt onsdag, handler alt om sentralbanksjef Jerome Powells planer for fremtiden.

Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets, som har signert meglerhusets rapport om forventningene til rentebeslutningen.

Foto: Thomas Winje Øijord NTB scanpix

– Det mest spennende i kveld er kanskje hva Fed sier om utsiktene for amerikansk økonomi og pengepolitikk videre, skriver Handelsbankens analytikere.

– Gitt risikobildet vil nok Fed signalisere at renten kan settes noe videre ned. Men samtidig vil Fed fortsette å understreke at rentesettingen er betinget av utviklingen i økonomien, skriver meglerhuset.

DNB Markets venter også at Fed velger å stanse nedbyggingen av balansen to måneder før den opprinnelige planen.

Markedet priser ifølge Handelsbanken inn ett til to rentekutt til i 2019, og totalt fire før vi når utgangen av 2020. Danske Bank venter to kutt til i år, i henholdsvis september og desember, mens DNB Markets tror neste heving drøyer til oktober.

Her kan du lese mer om

  1. Rentemøte Den amerikanske sentralbank (Fed)
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Fed kutter renten for første gang siden 2008

  2. Trump-slakt etter rentekutt: - Bommer igjen!

  3. – Verden virker annerledes enn ved forrige rentemøte

  4. Annonsørinnhold

  5. Fed holder renten uendret – vil følge nøye med på utviklingen

  6. Verdens øyne rettes mot Jackson Hole for Powells renteplaner