Brukte 9 milliarder på én dag for å redde rubelen
Sanksjoner og lave oljepriser tvinger den russiske valutaen i kne.
Onsdag brukte den russiske sentralbanken 1,5 milliarder dollar, eller 9 milliarder kroner på én dag i håp om at dette ville bidra til å stabilisere en allerede svært skadeskutt rubel, skriver Bloomberg.
Det er det største salget av valuta sentralbanken har kvittet seg med siden konflikten på Krim startet tidligere i år, og sentralbanken har i løpet av få dager brukte 10 milliarder dollar for å demme opp for det kraftige kursraset på rubler.
– Den russiske befolkningen følger mer med på valutautviklingen enn tidligere, men dette kan endre seg om regulatorene nå tar fastere grep, sier valutaanalytiker Vladimir Kolitsjev i VTB Capital til Bloomberg.
Fortsetter å falle
I løpet av det siste året har rubelen vært svak som følge av aggressiv pengepolitikk og store valutasalg fra den russiske sentralbanken. I løpet av sommermånedene har sentralbanken satt opp styringsrenten med hele 2,5 prosentpoeng til nesten 8 prosent.
Dermed en de russiske rentene nå på sitt høyeste siden finanskriseåret 2008.
– Vi ser for oss at den russiske sentralbanken vil fortsette å øke renten for å forhindre at prisveksten i landet løper ut av kontroll, sier seniorøkonom Jane Foley i Rabobank til Bloomberg.
Hun legger til at hun tror den russiske sentralbanken vil heve styringsrenten med opptil en prosent bare i løpet av oktober.
De siste to årene har den russiske sentralbanken slitt med at inflasjonen i landet er svært mye høyere enn målet på fem prosent. Til sammenligning er Norges Banks inflasjonsmål på 2,5 prosent.
Sanksjoner og utestengelse
Etter at Vladimir Putin og Russland aktivt gikk ut og støttet de prorussiske aktivistene på Krim og i Øst-Ukraina har stadig flere land pålagt Russland sanksjoner. Spesielt landets bank- og finanssektor har fått merke EUs og USAs vrede. Dette har ført til at landet nå er utestengt fra flere finansmarkeder og nesten ikke har tilgang til utenlandsk kreditt, skriver Bloomberg.
Sentralbanken regner at denne utestengelsen vil føre til mislighold av lån for en verdi på om lag 55 milliarder dollar, over 330 milliarder kroner, som følge av at de russiske selskapene ikke kan reforhandle de låneavtalene de allerede har i dag.
Det er ikke sikkert om disse misligholdene vil føre til konkurser i russiske selskaper.
Forrige uke gikk Putin ut og ba den russiske befolkningen om å bruke rubler fremfor utenlandsk valuta. Likevel understreket han at Russland skal være en åpen økonomi, skriver CNBC.
Oljeprisfall
Russland er verdens nest største eksportør av olje og gass. Da oljeprisen denne uken falt under 90 dollar per fat, mente flere oljeanalytikere at Russland var det landet som kom til å merke fallet best.
Analytikere: - OPEC vil la oljeprisen falle under 90
– Russland er helt avhengige av at prisene holder seg høye for å kunne balansere budsjettene sine. Helt bør prisene være godt over 100 dollar for at de skal klare dette, sa oljeanalytiker Thina Saltvedt til E24 i forrige uke.
Ifølge Bloomberg er oljeprisfallet en av mange årsaker til at den russiske valutaen har falt de siste dagene. Da handelen stengte fredag var rubelen ned 0,13 prosent. Analytikerne spår at den russiske sentralbanken vil måtte fortsette å øke rentene og selge valuta dersom de skal klare å skape stabilitet i økonomien.
Les også: