Norsk sjeføkonom gremmes mens grekere jubler

Nei-tilhengere jubler i Atens gater over solid nei-ledelse.

JUBELDANS: Selv om under halvparten av stemmene er talt opp, feirer nei-siden med dans på Syntagma-plassen i Athen. Deres side leder stort.

Petros Giannakouris
  • Johann D. Sundberg
Publisert:

I 20-tiden norsk tid har nei-tilhengere startet feiringen i Atens gater.

Når en drøy tredel av stemmene er talt opp har nemlig neisiden en oppslutning på nær 61 prosent, noe som også ligger an til å bli resultatet, ifølge de offisielle prognosene.

Følg opptellingen i E24s direkte-studio.

– Utfordringene er helt klart større nå, hvis det blir et nei-flertall, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank til E24.

– Det er en mye større utfordring enn et ja ville vært. Et nei-flertall blir klart mer krevende, sier han.

Les også

Sveitsisk storbank: - Et «nei» gir 75 prosent sannsynlighet for Grexit

Og nei-flertallet ser ut til å bli stort. Når 42,21 prosent av stemmene er talt opp har neisiden fått hele 61,07 prosent oppslutning.

Les også

Schulz: Gresk nei betyr farvel til euroen

Grekerne har stemt ja eller nei til det til kreditorlandenes siste tilbud, men Andreassen mener det er høyst uklart hva som nå blir utfallet.

– Problemet er at avtalen de sier nei til ikke er der. Jeg vet ikke helt hva de venter få og hva de vil kreve. Det kan ikke utelukkes at de ikke finner en løsning, sier Andreassen.

SEIERSKLEM: To nei-tilhengere jubler vilt, etter at den første prognosen, som kom i 19.30-tiden, antydet klart flertall for nei-siden.

Yannis Behrakis/

Reuters melder søndag kveld at den greske sentralbanken har bedt den europeiske sentralbanken (ESB) om å øke nødfinansieringen av greske banker. Det var da ESB sist helg nektet å øke nødfinansieringen utover 90 milliarder euro, at regjeringen i Hellas ble tvunget til å innføre kapitalkontroll og stenge bankene.

BREDE SMIL: En nei-tilhenger feirer i Athen, etter at de første prognosene og opptellingene antyder klart nei-flertall.

Andreas Solaro

Andreassen sier de greske bankene er helt avhengig av økte nødlån fra ESB om de skal klare å åpne som planlagt på tirsdag.

– De greske bankene er helt avhengige av å få penger fra noen for å kunne åpne igjen.

– Vil ESB øke lånene?

– Jeg har veldig vanskelig å se at ESB gjør det på egen hånd. ESB er avhengig av at det er en politisk avtale med eurolandene samlet. Jeg tviler på at ESB gjenåpner kranen, sier Andreassen.

– Tror du bankene åpner på tirsdag?

– Da må i så fall et lite under skje. Fantasien strekker ikke til for å tenke seg hvordan de skal klare det, sier han.

Sjeføkonomen regner med at markedene vil reagere negativt på valgutfallet mandag.

– Jeg tror det går ned, men ikke verre enn sist mandag, sier han.

Les også

Gresk bankpåstand setter sinnene i kok

Tror ikke på smitte

En viktig grunn til at han ikke tror på større rystelsene i markedene er at han mener ringvirkningene blir begrenset selv om Hellas skulle gå ut av eurosonen.

– Dette rammer ikke verdensøkonomien og selv om Hellas forlater eurosonen så er det ikke så mange private som taper på det, sier han.

Han tror heller ikke at nei-flertallet i Hellas vil gi vind i seilene for andre eurolands motstandere av den økonomiske politikken som føres i eurosonen.

-I de andre land så begynner de nå å få positive resultater av politikken. Det gjorde for så vidt Hellas også, inntil Tsipras overtok. Vi kan ikke her se bort fra at vi har et venstreradikalt regime som ødelegger økonomien. Det har skjedd før, sier Andreassen.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Hellas

Flere artikler

  1. – Et sterkt nei vil presse EU til innrømmelser

  2. Ville jubelscener i Athens gater

  3. Nytt demokrati innrømmer nederlag

  4. Nytt brakvalg for Syriza i Hellas

  5. – Nå går vi tilbake til forhandlingene