Kokoskrise – prisene kraftig opp

Forbruket av kokosnøtt-produkter som kokosvann og kokosfett tar av i Vesten, mens produsentlandene sliter med å levere nok kokos. Karibia kan gå helt tom for kokosnøtter.

HØSTER KOKOSNØTTER: Kokosnøtter brukes i det norske kostholdet til blant annet likør, gryteretter og julebakst.

Foto: Anuruddha Lokuhapuarachchi Reuters Creative
 • Sophie Lorch-Falch
Publisert:

– Prisen har gått kraftig opp siden april. Det er større svingninger i markedet som følge av mer ustabilt vær. Prisøkningen er også et uttrykk for sesongsvingninger, da prisene ofte øker mot jul. Kokos er sesongprodukter, og kokosmakroner er et eksempel på sesongprodukt, sier konserndirektør i Orkla Foods, Håkon Mageli, til E24.

Orkla-eide Idun Industri leverer raspet kokos til bakerier. Mageli forteller at innkjøpsprisen for et tonn raspet kokos har steget fra 1.900 amerikanske dollar per tonn til 2.500 dollar siden april i år, hvilket tilsvarer en prisøkning på 31,58 prosent.

Kokosnøttproduksjonen faller på grunn av plantesykdommer, tørke, orkaner og lav inntjening for bøndene, samtidig som kokos blir stadig mer trendy i Vesten.

Derfor har råvareprisen for kokos økt globalt. Kommunikasjonsdirektør i Kiwi, Kristine Arvin, vil ikke kommentere om innkjøpsprisen på kokos har økt, men forteller forbrukeren ikke har merket prisforskjell.

– Når det gjelder revet kokos, har vi ikke økt prisene ut til kundene i år. Revet kokos har hatt samme pris hos oss i hele 2015 og hele 2016, sier hun til E24.

Les også

NorgesGruppen melder om omsetningsrekord

Karibia kan gå tom for kokosnøtter

Storproduserende land sliter med å levere nok kokos til markedet. Karibia holder på å gå helt tom for kokosnøtter, ifølge Bloomberg.

Dyrkingsarealet til kokosnøttproduksjon falt med 17 prosent siden 1994, men effektivisering har økt produksjonen kraftig. I 2014 ble det høstet 733.000 tonn kokosnøtter i Karibia i 2014, mot 487.000 tonn i 1994, ifølge FN.

På verdensbasis blir det produsert nærmere 65 millioner tonn kokosnøtter årlig, hvor Indonesia og Filippinene de største produsentene i verden, etterfulgt av India og Brasil, ifølge FN.

I Asia har kokosproduksjonen vært skadelidende av sykdommer og elding av skogbestanden. Et ungt tre kan produsere opptil 150 kokosnøtter årlig, mens et eldre tre produserer bare en tredjedel.

ORKANER TAR KNEKKEN PÅ TRÆRNE: Kokosnøtt-trær ble vasket ut i vannmassene da orkanen Sandy herjet i 2012. Hyppige orkaner er et stort problem for karibiske bøndene.

Foto: Swoan Parker Reuters

Kokosmelk og kokosvann går ned på høykant

Kokosnøtt brukes til alt fra kosmetiske kremer og såper til kaker og trenddrikken kokosnøttvann.

Sistnevnte er ventet å bli omsatt for 4 milliarder dollar eller 33,6 milliarder norske kroner til 2019, takket være profilerte konsumenter som Hollywood-stjernen Jessica Alba.

Her i Norge har produkter som kokosmelk opplevd salgsøkning.

Hos Kiwi har salget av kokosmelk-varianter har økt med over 20 prosent hittil i år, sammenlignet med samme periode i fjor, mens salget av kokosnøtter har steget med 30 prosent, ifølge Arvin.

– Det er ingen tvil om at kokos er i vinden, for både etterspørsel og utvalg har økt kraftig de siste årene, sier hun.

– Også øvrige produkter som kokosboller, kokosmasse, kokosolje, kokosfett, mellommåltider og yoghurt med kokos har stor vekst, sier Arvin.

Markedsdirektør Randi Ditlev-Simonsen i Sunkost forteller om tosifret vekst i deres største serie av kokosprodukter som inneholder kokosolje, kokosmel og kokossukker.

– Vi opplever absolutt økt etterspørsel og salg av kokosprodukter, spesielt kokosolje, sier hun til E24.

Les også

Dejlig å være Rema 1000 i Danmark: Nærmer seg lavpristoppen i Danmark

Palmeolje ut – kokosolje inn

Etterspørselen globalt har løpt forbi produksjonen de siste årene, mens den flatet ut på 90-tallet fordi forbrukerne var bekymret for at det mettede fettet i steinfrukten bidro til høyere kolesterolverdier og hjerte- og karsykdommer.

Lavkarbobølgen og ulike steinalderdietter har derimot omfavnet kokosfett som en sunn bestanddel av et kosthold med liten andel karbohydrater.

– Fettdebatten har pågått i mange år, og det kan virke som at flere og flere føyer seg inn i rekken av dem som anser kokosfett som en sunn og næringsrik fettsyre, sier Ditlev-Simonsen i Sunkost.

I tillegg til større bruk av kokosprodukter blant forbrukere, stiger etterspørselen i Norge også fordi den norske dagligvarebransjen har gått inn for å redusere palmeoljebruken, og kokosolje er blitt svaret for enkelte sjokolade- og kjeksprodukter som tidligere inneholdt palmeolje hos Orkla.

– Vi kjøper inn noe som heter raspet kokos som vi selger til bakerier, og så er det selvfølgelig at vi kjøper inn kokosolje som erstatter palmeolje i noen tilfeller, sier Mageli.

– Vi har fjernet palmeolje fra alle matvarer fra egne merkevarer, men vi bruker i liten grad kokosolje som erstatning, sier Arvin.

KOKOSVANN-PROFIL: Kjendiser har kastet seg i fleng på kokosnøtt-trenden, og skuespiller Jessica Alba blir ofte avbildet med kokosvann. Det er også jobben hennes som ambassadør for den verdensledende kokosvannmerkevaren Zico Crack Life.

Foto: Jamie Mccarthy AFP

Rema 1000 og Coop hadde ikke anledning til å besvare E24s henvendelse i helgen.

Les også

Kokoskrise i Asia

Les også

Kaja tok grønnsakspølsene til Rema 1000. Så lanserte de sine egne

Les også

Rekordsommer for lokalbrygget øl

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Brasil
 2. Filippinene
 3. India
 4. Indonesia
 5. Forbrukerspørsmål
 6. Kiwi
 7. Norgesgruppen

Flere artikler

 1. Verden rammes av kokosnøttmangel

 2. Reagerer på manglende kjøttgrep i klimaplanen

 3. Føl deg som en fange for en dag

 4. Venezuela kutter bånd til Brasil

 5. Senatet i Brasil stemte for å avsette Rousseff