Hellas håper å unngå en ny krise
Det har tatt måneder med forhandlinger, men Hellas og kreditorene håper nå de nærmer seg enighet om grekernes redningspakke.
– Det er gjort fremskritt på viktige områder. Det trengs mer arbeid, men vi er nærme-, sier eurosjef Jeroen Dijsselbloem fredag etter nok et euromøte om situasjonen i Hellas.
– Det kan bli et nytt møte torsdag. Det er ikke sikkert ennå, men vi tar sikte på det. Det er ingen avtale før det er enighet på alle punkter, sier han til pressen.
Hellas og kreditorene i Det internasjonale pengefondet (IMF) og EU har forhandlet i flere måneder om den økonomiske redningspakken fra i fjor som skal gjøre det mulig for landet å betjene statsgjelda. Det blir ikke betalt ut av pakken på 86 milliarder euro før grekerne innfrir krav om blant annet reformer og privatiseringer.
– Vi er nær en avtale, mener EUs økonomikommissær Pierre Moscovici.
– Det er gjort fremskritt, men det er mer arbeid som må gjøres. Vi er der
ikke ennå, IMF-sjef Christine Lagarde.
Déjà vu
Det kan ikke drøye for lenge med utbetaling av nye midler, for i juli forfaller rundt 3,5 milliarder euro i låneavdrag i Hellas. Uten nye euro risikerer grekerne nok en gang mislighold.
En følelse av déjà vu sprer seg i Europa etter hvert som man nærmer seg fristen. Hellas var nær fallitt i fjor sommer før den nye redningspakken kom på plass.
– Vi må unngå en het, gresk sommer slik vi hadde i fjor, sier Finlands finansminister Alexander Stubb.
Han understreker at det er «viktig at Hellas gjør det de har lovet».
Uenighet
Det har ikke gjort forhandlingene lettere at EU-land og IMF er uenige på viktige punkter.
IMF har flere ganger påpekt at Hellas' gjeld ikke er bærekraftig, og at kreditorene derfor må vurdere lettelser i lånebyrden. Det har Tyskland vært lite villige til å snakke om til nå.
– Dette står ikke i første rekke, sier Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble.
Budsjettoverskudd i Hellas før gjeldsbetjening
Både Lagarde og Dijsselbloem understreker at det ikke er snakk om gjeldskutt, men eurosjefen sier valutagruppen etter hvert vil starte en diskusjon om restrukturering og lettelser knyttet til løpetid.
Samtidig krever IMF ifølge AFP mye dypere kutt i greske pensjoner enn det som har vært på bordet til nå.
Overskudd
Torsdag fikk grekerne endelig noen gode nyheter da EU gjorde det klart at landet i fjor hadde overskudd på statsbudsjettet før utgiftene til betjeningen av statsgjelden tas med i regnestykket.
Dette såkalte primære budsjettoverskuddet var på 0,7 prosent av bruttonasjonalproduktet. Det er betydelig bedre enn målsettingen om underskudd som ikke burde overstige 0,25 prosent.
Lekket telefonsamtale gir gryende Hellas-uro
En kilde i den greske regjeringen mener ifølge Reuters at tallene sår tvil om behovet for nye økonomiske innstramminger.
– Det er gode tall om de er nøyaktige. Vi kommer til å undersøke dem nøye, sier Lagarde forsiktig. (©NTB)