Brasils underhus tar Rousseff-avgjørelse søndag

Den brasilianske nasjonalforsamlingen skal søndag avgjøre om president Dilma Rousseff stilles for riksrett.

KLAR: Brasils visepresident Michel Temer har vekket president Dilma Rousseffs raseri etter at en video av ham ble lekket. I opptaket øver han på talen han vil holde hvis Rousseff blir stilt for riksrett.
Publisert: Publisert:

Et flertall i en tverrpolitisk komité i den brasilianske kongressen vedtok mandag at de mener det er grunnlag for å stille presidenten for riksrett. Avstemmingen er ikke bindende, og spørsmålet om riksrett skal endelig avgjøres gjennom en avstemning i underhuset søndag.

Rousseff anklager tirsdag sin visepresident Michel Terner for forræderi og sier han medvirker i et «kupp» for å styrte en legitim regjering.

Det ramsalte angrepet kom etter at et opptak av Temer dukket opp i mediene. I opptaket øver han på talen han vil holde hvis Rousseff blir stilt for riksrett.

– I går ble det klart at det er to ledere for kuppet, som jobber sammen i tråd med en plan, sa Rousseff, uten å nevne navn. Ut fra sammenhengen var det imidlertid tydelig at hun mener Temer og lederen i underhuset Eduardo Cunha.

Rousseff anklages for å ha tatt opp uautoriserte lån fra statseide banker for å skjule budsjettunderskudd. I tillegg mener opposisjonen i landet at hun har begått flere lovbrudd knyttet til den massive korrupsjonsskandalen som har utgangspunkt i det statlige oljeselskapet Petrobras.

Hvis en riksrettssak bli innledet i Senatet, vil Temer ta over makten midlertidig. Hvis Rousseff blir kjent skyldig, vil han kunne få beholde den.

Les også

Komitéflertall vil stille Brasils president for riksrett

Les også

– Nei til statskupp!

Les også

Brasils høyesterett overtar sak fra korrupsjonsdommer

Publisert:

Her kan du lese mer om