Fra SAS til Goldman Sachs: Slik påvirkes giganter av Trumps innreiseforbud
– Dette er ikke en politikk vi støtter, er beskjeden fra toppsjefen i Goldman Sachs, mens Teslas Elon Musk mener forbudet ikke er den beste måten å håndtere USAs utfordringer på.
Donald Trumps presidentordre om innreiseforbud fra syv utvalgte land har vekket reaksjoner verden over, ikke minst fra flere store selskaper som har en global virksomhet.
Amerikanske teknologikjemper som Google, Facebook og Apple er blant dem som har luftet sine bekymringer.
Landene som rammes av presidentordren, som ble undertegnet fredag, er Irak, Syria, Iran, Sudan, Libya, Somalia og Jemen.
Innreiseforbudet har utløst reaksjoner verden rundt, men presidenten selv avfeier kritikken.
SAS merker forbudet
Men også fra næringslivet i mer hjemlige trakter oppgir selskaper at de påvirkes av innreiseforbudet, deriblant SAS.
Flyselskapet opplyser til svd.se at det har blitt tvunget til omlegginger som følge av at ansatte fra de gjeldende landene ikke har kunnet fly til USA.
Starbucks: Vil ansette 10.000 flyktninger
– Vi har hatt to eksempler de siste dagene der har vi har måttet sette inn en person på en annen rute, sier pressesjef Fredrik Henriksson i SAS til SvD.
Entreprenørkjempen Skanska, som har rundt 11.000 ansatte i USA, sier til samme avis at innreiseforbudet kan ramme noen av medarbeiderne med dobbelt statsborgerskap.
Her er det snakk om at de som har statsborgerskap i et av de syv landene risikere ikke å slippe inn igjen hvis de forlater USA.
Samtidig opplyser klesgiganten H & M at den enda ikke kan si noe om hvordan forbudet treffer selskapet, men kaller det likevel «svært beklagelig».
Heller ikke Ericsson, med 15.000 ansatte i Nord-Amerika, har full oversikt over konsekvensene så langt. Selskapet sier det gjør undersøkelser, og understreker at fri bevegelse er et viktig prinsipp for et globalt selskap som Ericsson, skriver den svenske avisen.
Til sine ansatte har Nokia-sjef Rajeev Suri skrevet at Trumps ordre ikke støttes av Nokia, ifølge et brev Bloomberg har fått tilgang til.
Goldman og Musk uenige i politikken
Ifølge Reuters har imidlertid de fleste amerikanske næringslivstoppene så langt vært stille om immigrasjonsbegrensningene.
Disse valutaene trues av Trump
Men som den første av toppene i storbankene uttalte Goldman Sachs-sjef Lloyd Blankfein i en beskjed til de ansatte at banken ikke støtter innreisepolitikken.
– Dette er ikke en politikk vi støtter, og jeg noterer også at den allerede har blitt utfordret i føderale domstoler og deler av ordren har blitt forhindret, i det minste midlertidig, uttaler Blankfein, som også sier at Goldman Sachs arbeider for å minimere
de mulige negative effektene for de ansatte forårsaket av ordren.
Samtidig melder storbanker som Morgan Stanley og Wells Fargo at de gjennomgår presidentordren og effektene den kan ha for arbeidsstokken.
Via meldingstjenesten Twitter sier Teslas grunnlegger og sjef Elon Musk at forbudet ikke er den beste måten å håndtere USAs utfordringer på. Han melder også at det er mange som støtter USA som blir rammet av forbudet.