Nordea-strateg om italiensk rettsavgjørelse: – Positivt for aksjemarkedene

Mot at det gjøres enkelte endringer, sa Italias grunnlovsdomstol ja til den kontroversielle valgloven Italicum. Avgjørelsen er positiv for aksjemarkedene, mener Nordea-strateg.

EUROMOTSTANDER: Lederen av den populistiske Femstjernersbevegelsen, Beppe Grillo, har ønsket et snarlig nyvalg.
Publisert:

I kjennelsen som kom sent onsdag kveld, slår domstolen fast at valgreformen er gyldig og kan iverksettes umiddelbart.

Det åpner for at landet kan avholde nyvalg i løpet av kort tid. Enkelte spekulerer i om det kan skje allerede i juni.

På forhånd fryktet flere analytikere at dette skulle bli konklusjonen, men domstolen gjør endringer i loven som gjør den mer spiselig. Blant annet slår den fast at nasjonale valg ikke skal kunne holdes i to omganger.

– Denne dommen gjør jo at utsiktene for nyvalg i år øker, noe som kanskje ikke er rett ut positivt fra et markedsperspektiv nå, for det skaper jo noe usikkerhet, sier Ingvild Borgen Gjerde, strateg i Nordea, til E24.

– Men den gjør samtidig at sjansen for at Femstjernersbevegelsen skal danne regjering veldig liten.

Legger til rette for koalisjoner

Femstjernersbevegelsen er partiet til EU-kritikeren og euromotstanderen Beppe Grillo. Det er ventet at dersom han kommer til makten, vil han forsøke å avholde en folkeavstemning om det italienske medlemskapet i eurosonen.

Dersom loven hadde blitt beholdt med sitt opprinnelige innhold, ville det holdt muligheten åpen for at Grillos parti kunne fått sjansen til å danne en flertallsregjering alene.

Forslaget gikk nemlig ut på at italienske valg skulle avholdes i to runder, der de to største partiene kom til andre runde. Vinneren ville fått et styringstillegg som ville gitt 54 prosent av setene i underhuset.

Men i kjennelsen fjernet grunndomstolen delen som dreier seg om to valgomganger. I stedet gis det et styringstillegg som gjør det partiet som skulle oppnå over 40 prosent av stemmene i valg, automatisk også får et parlamentarisk flertall.

– Femstjernersbevegelsen får aldri en oppslutning på 40 prosent alene, sier Borgen Gjerde.

På de siste meningsmålingene har det vært nokså dødt løp mellom Renzis sentrum-venstreparti og Beppe Grillos Femstjernersbevegelse. Begge har vaket rundt 30-tallet på målingene.

Men der Grillo har varslet at han ikke ønsker å samarbeide med noen, har Renzi tidligere ledet en koalisjonsregjering og er åpen for å samarbeide.

Positivt for bankaksjer

På forhånd har frykten ligget i at Femstjernersbevegelsen skulle få makten og avholde folkeavstemning om valutaen euro.

Italia er eurosonens tredje største økonomi og en italiensk euro-exit vil få voldsomme konsekvenser.
– Konklusjonen er at dette er positivt for europeiske aksjer generelt og italienske og italienske bankaksjer spesielt, som har blitt rammet av usikkerheten tidligere, sier Nordea-strategen.

Italia ble kastet ut i politisk usikkerhet da folket stemte nei til forslaget om en grunnlovsreform og statsminister Matteo Renzi gikk av.

Nå spekuleres det i om Renzi er på vei tilbake. Ifølge Reuters har både Renzi og Femstjernersbevegelsen bedt om at valget avholdes til sommeren.

– Vi vil forberede oss på neste valg uten å inngå allianser, skrev Grillo på sin blogg bare minutter etter at kjennelsen var klar.

Publisert:

Her kan du lese mer om