USA skapte 222.000 nye jobber i juni

Det ble skapt flere jobber enn ventet utenom landbruket i USA i juni, viser den månedlige arbeidsmarkedsrapporten «Nonfarm payrolls».

VIKTIG TALL: Den månedlige arbeidsmarkedsrapporten fra USA kommer første fredag hver måned, og omtales gjerne som «månedens viktigste tall». Tallene viser sysselsettingsveksten utenfor jordbruket i USA foregående måned.
Publisert:

På forhånd var det ventet en økning på 179.000 jobber i USA i juni og arbeidsledighet på 4,3 prosent, ifølge konsensusestimater fra Reuters.

«Månedens viktigste tall» var dermed langt sterkere enn ventet. Fasiten, den offisielle arbeidsmarkedsrapporten fra USA kjent som Nonfarm payrolls, viste at det ble skapt 222.000 jobber utenfor jordbruket i USA forrige måned.

Økningen i jobber er den største på fire måneder.

Arbeidsledigheten er lite endret, på 4,4 prosent. Deltagelsen i arbeidsmarkedet er også lite endret, på 62,8 prosent.

Svakere lønnsvekst enn ventet

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets mener at de sterke sysselsettingstallene støtter opp om at Fed kan fortsette å sette opp renten.

– Med så sterke sysselsettingsvekst tror jeg at vi kan være trygge på at lønnsveksten vil komme opp etter hvert, og det er det som skal gi høyere inflasjon, sier Bruce til E24.

Les også

Dette tror ekspertene om «månedens viktigste tall»

Samtidig peker han på at lønnsveksten var svakere enn ventet.

Den gjennomsnittlige timelønnen økte med 0,15 prosent eller fire cent til 26,25 dollar i juni, viser den ferske arbeidsmarkedsrapporten.

Det er særlig innen helse- og sosialtjenesten og finans at det har blitt skapt flere jobber i juni, ifølge U.S. Bureau of Labor Statistics. Innen helsesektoren har det blitt skapt gjennomsnittlig 24.000 nye jobber per måned det første halve året av 2017.

Et blandet bilde

DNB Markets ventet på forhånd 220.000 nye jobber og fikk dermed nesten rett i sitt estimat.

– Økningen viser at amerikansk økonomi er inne i en god stim for øyeblikket. Det burde tale for videre innstramming hos Fed, som er planen, sier sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets til E24.

– Men så er det problemet med at inflasjonen den siste tiden har vært nedadgående. Og så er markedet veldig opptatt av lønnsvekstutviklingen som var litt svakere enn ventet. Sånn sett får vi ikke de store rentebevegelsene av disse tallene, fortsetter hun, og legger til at Federal Reserve-sjef Janet Yellen skal i Kongressen neste uke for å snakke om pengepolitikken.

– Det kommer til å bli ekstra spennende om Yellen kommenterer noe på dette blandede bildet, sier Haugland.

Små utslag i markedet

Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets peker på at førstereaksjonen i markedet er marginalt negativ, men utslagene er små.
– Dollaren er gått litt svakere og renteforventningene er blitt noe svakere, sier Gonsholt Hov til E24.
Renten på amerikanske statsobligasjoner med ti års løpetid falt fra 2,392 prosent til 2,377 prosent rett etter kunngjøringen av rapporten.

Samtidig som den nye arbeidsmarkedsrapporten slår forventningene, revideres jobbtallene for mai og april opp med totalt 47.000 flere jobber enn tidligere rapportert. De siste tre månedene har det i snitt blitt skapt 194.000 jobber per måned.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om