Grekerne kjemper desperat for gjeldslette
Men torsdagens finansministermøte i eurosonen vil neppe gi den greske regjeringen den gjeldsavklaringen de håper på.
Klokken 15.00 i ettermiddag setter eurosonens finansministre, den såkalte Eurogroup, seg til møtebordet i Brussel.
Det er punkt fem på agendaen, «Greece – state of play», som trolig vil føre til mest diskusjon og største uenighet.
Det er enighet om at Hellas allerede har oppfylt betingelsene for å få nye utbetalinger fra den tredje økonomiske hjelpepakken siden 2010 (se faktaboks). Det trenger landet for å kunne betale gjeldsforfall på syv milliarder euro i juli.
Men det er spørsmålet om lettelser i den greske gjeldsbyrden som volder problemer.
IMF beskyldt for å opptre «halvt gravid» om Hellas
Den greske finansministeren Euclid Tsakalotos har, sammen med statsminister Alexis Tsipras, kjempet hardt for å få en avklaring og en avtale om lettelser i gjeldsbyrden nå.
De har fått støtte fra det internasjonale pengefondet (IMF) som stiller konkrete løfter om lettelser i gjeldsbyrden som en forutsetning for at de blir med i hjelpeprogrammet.
Gordisk knute
Det som skaper den gordiske knuten er at mange euroland, med Tyskland i spissen, insisterer på at IMF skal med i hjelpepakken samtidig som de totalt avviser IMFs krav om løfter om gjeldslettelser.
Den grunnleggende uenigheten står egentlig om hvor stor økonomisk vekst man kan forvente i Hellas i årene som kommer.
IMF mener Hellas på grunn av sin aldrende befolkning ikke vil klare en gjennomsnittlig årlig økonomisk vekst på mer enn en prosent frem til 2060. Det er ikke tilstrekkelig til at økonomien skal klare å vokse seg ut av gjeldsproblemene.
Eurosonen på sin side mener reformene Hellas har gjennomført og skal gjennomføre vil utløse en høyere økonomisk vekst og at behovet for nye lettelser i gjeldsbyrden er langt mindre.
Kompromissforslag
Frontene er steile, men det har kommet forslag til kompromiss.
** IMF har foreslått at de kan bli med i hjelpeprogrammet, men at de ikke utbetaler lån til Hellas før eurosonelandene har gitt konkrete løfter om lettelser i gjeldsbyrden. Det betinger trolig at eurosonelandene må gi klarere løfter om gjeldslette enn hva de allerede har gitt.
** Frankrike har foreslått en løsning hvor spørsmålet om gjeldslettelser blir knyttet til den faktiske økonomiske veksten Hellas oppnår i årene som kommer.
Men de fleste internasjonale medier hevder det er lite trolig at finansministrene kommer til enighet om gjeldslettelser torsdag.
Det franske forslaget vil bli diskutert, men er ikke ventet å bli godtatt i sin helhet.
Tyske beregninger: IMF-krav vil koste greske kreditorer 1.170 milliarder
Fem mulige utfall
Spørsmålet blir da hva som kan bli utfallet fra torsdagens finansministermøte.
Med mindre det plutselig skulle bli enighet om nye gjeldslettelser, fremstår følgende utfall av torsdagens møte som mulige:
1) Finansministrene gir ingen nye løfter om gjeldslettelser og står fast på kravet om at IMF skal med, noe IMF nekter. Det blir ikke godkjent nye utbetalinger og en akutt greske pengekrise truer i sommer.
2) IMF gir etter og blir med i hjelpeprogrammet, selv om finansministrene ikke gir konkrete løfter om nye lettelser i den greske gjeldsbyrden. Det godkjennes nye utbetalinger til Hellas og sommerens krise er unngått.
3) Finansministrene utsetter rett og slett spørsmålet om IMFs deltagelse og spørsmålet om gjeldslettelser. De godkjenner nye utbetalinger fra lånepakken og Hellas unngår dermed en akutt gjeldskrise i sommer.
4) Finansministrene gir tilstrekkelige løfter om gjeldslettelser slik at IMFs kompromissforslag kan gjennomføres. Hellas får lånene og man unngår en krise i sommer.
5) Hellas setter hardt mot hardt. De forlanger en avtale om gjeldslettelser selv om de andre finansministrene godkjenner nye utbetalinger og nekter å godta avtalen.
Tsipras sier gresk gjeldssanering er like rundt hjørnet
Kaller tysk minister uærlig
Den greske regjeringen arbeider på sin side knallhardt for å få en avklaring om gjeldslettelser nå, noe statsminister Alexis Tsipras langt på vei har lovet i det greske parlamentet.
Ifølge Kathimerini har Tsipras informert EU-president Donald Tusk om at han vil at spørsmålet blir tatt opp på EUs toppmøte neste uke, om det ikke blir enighet om en avtale torsdag.
En av grunnene til at de ønsker toppmøte er at de ønsker at den tyske forbundskansleren Angela Merkel skal måtte «ta i den hete poteten», opplyser en regjeringskilde til et gresk nyhetsbyrå.
For grekerne er tydelig irritert på den tyske finansministeren Wolfgang Schäuble som står knallhardt på at nye gjeldslettelser først skal avtales ved utgangen av den nåværende hjelpepakken løper ut i 2018.
I et intervju den tyske avisen Die Welt trykker torsdag går den greske økonomiministeren Dimitri Papadimitriou til knallhardt angrep på Schäuble.
– Selv Wolfgang Schäuble har sagt at vi har møtt kravene, men så har han endret mening. Jeg har ikke møtt Schäuble ennå og jeg ønsker ikke å være uhøflig, men hans oppførsel virker uærlig på meg, sier Papadimitriou i intervjuet.