Trump legger fram skattereform

President Donald Trump legger onsdag fram et forslag til skatteform i et forsøk på å sette dagsorden og styrke sitt presidentskap.

LOVET SKATTELETTE: President Donald Trump legger frem skattereformen han har lovet.

Foto: Mandel Ngan AFP
Publisert:

Midt i rekken av tilbakeslag, frister Trump med en stor kunngjøring når Det hvite hus og Republikanerne legger fram sine skattereformplaner.

– Jeg har bedt politikere i begge partier diskutere rammene for våre skattelettelser og skattereformer. Det vil bli et svært, svært solid forslag, sa presidenten.

Trump vil forenkle de tusen sider lange skattereglene, kutte skatten «ikke bare litt, men enormt» for middelklassen, kutte skatten på næringsvirksomhet så lavt som til 15 prosent og «bringe tilbake milliarder av dollar i rikdom» fra amerikanske selskaper som han mener er låst i utlandet.

– Jobbene vil begynne å strømme inn fra hele verden og tilbake til vårt land, har Trump lovet.

Les også

USA innfører flere sanksjoner mot Nord-Korea

Hellig gral

Å endre skattesystemet har lenge vært en hellig gral for det republikanske partiet. Men til tross for republikansk kontroll i begge kamre, erkjenner partimedlemmer at mer moderate skattekutt nå er hovedmålet.

Selv det kan bli avvist hvis kuttene ikke blir dekket inn et annet sted og slik bare øke det allerede høye amerikanske budsjettunderskuddet.

Skattereformen, som var et av Trumps viktigste valgkampløfter, har nå fått ny aktualitet etter at to andre store lovnader – fjerning av Obamacare og en mur på grensen til Mexico – foreløpig har falt i fisk.

Les også

Nå er USAs gjeld over 20.000 mrd. dollar

Bekymrede økonomer

Presidenten må bevise at hans administrasjon og det republikanske flertallet kan få igjennom sine lovendringer og forslag før neste års mellomvalg.

Om så ikke skjer, vil det skade Trumps renommé og kan også utgjøre en fare for veksten i aksjemarkedet, som har vært et av lyspunktene i hans åtte måneder lange periode som president.

Sjefen for Det internasjonale pengefondet – Christine Lagarde – advarte onsdag om at USA ikke vil nå sine ambisiøse økonomiske mål med mindre landet kan få gjennom de lovede politiske endringene, inkludert skattereformen.

Amerikanske økonomer er stadig mer bekymret over at USAs økonomi er i fare, selv om de mener det ikke er noen utsikter til økonomisk tilbakegang på kort sikt.

Les også

Moon og Trump enige om å skjerpe sanksjoner mot Nord-Korea

Les også

Trumps luksushotell kan bli rammet av kjempeorkan

Les også

Trump sikret statsfinansene i «ekstraordinær snuoperasjon»

Her kan du lese mer om