Derfor er «månedens viktigste tall» mindre viktig for markedene nå

Orkanene Harvey og Irma tilslører tallene.

ORKANENES MAKT: Orkanene Harvey og Irma har påvirket også amerikanske sysselsettingstall, men det er usikkert hvor mye. Bildet er tatt etter at orkanen Irma rammet Key Largo i Florida med ødeleggende kraft.
Publisert: Publisert:

Fredag klokken 14.30 kommer den offisielle arbeidsmarkedsrapporten fra USA, kjent som nonfarm payrolls.

Tallene omtales ofte som «månedens viktigste tall», og viser sysselsettingsveksten utenfor jordbruket i USA foregående måned.

Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets mener at utslagene i markedene etter tallslippet i ettermiddag vil bli mindre nå enn hva det pleier å være.

– For markedene betyr ikke sysselsettingstallene like mye nå, sier Aamdal til E24.

Vanskelig å tolke effekten av orkanene

– Er det slik at «månedens viktigste tall» er blitt mindre viktig nå?

– Ja, det tror jeg er riktig. Det skyldes at det er vanskelig å tolke hvor stor effekt orkanene Harvey og Irma har hatt på tallene, sier Aamdal.

Han peker på at det er ventet at virkningene av orkanene Harvey og Irma vil bidra til lavere vekst, og at markedene vil trenge tid til å fordøye de nye tallene.

Aamdal understreker at disse tallene fortsatt er de viktigste når Den amerikanske sentralbanken, Federal Reserve (Fed), ser på utviklingen i arbeidsmarkedet.

Les også

Uværet Nate påvirker oljeproduksjon: Statoil evakuerer i USA

Han viser til at sysselsettingen har trukket mye opp, og at ledigheten har falt mye i USA, og derfor er det blitt viktigere for Fed å følge med på om det er blitt mer press i det amerikanske arbeidsmarkedet.

– Men akkurat denne måneden er tallene påvirket av orkanene, og derfor legger Fed mindre vekt på de, sier Aamdal.

Arbeidsledighet og lønnsvekst

Han forventer at oppmerksomheten vil nok heller drei mot eventuelle endringer i arbeidsledigheten og i lønnsveksten som trolig er litt mindre påvirket av orkanene.

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets skriver i et notat fredag morgen at ledighetstallene skal, i prinsippet, være mindre preget av orkanene. Bakgrunnen for dette er at midlertidig borte fra jobb blir i denne undersøkelsen regnet som sysselsatt og ikke ledig.

Også han mener at arbeidsmarkedsrapporten blir vanskelig å tolke. Han peker samtidig på at hvis tallet skulle bli sterkere eller svakere enn forventning blir det vanskelig å si om det underliggende bildet er sterkere eller svakere, eller om orkanene har hatt større eller mindre effekt.

Ifølge Reuters venter et gjennomsnitt av analytikere at sysselsettingen utenom jordbruk steg med 90.000 fra august til september. Men spredningen i anslagene er store. Den mest pessimistiske venter et fall på 45.000, mens det høyeste anslaget er på 209.000.

– Orkanene Harvey og Irma har etter alt å dømme dratt ned sysselsettingstallene, skriver Bruce.

Bruce understreker at Fed har klart sagt at de vil se gjennom de midlertidige effektene orkanene har på tallene, så dagens tall burde ikke ha noen innflytelse på Fed.

Les også

Han kan kapre verdens mektigste bankstilling

Les også

Trump legger fram skattereform

Les også

Trumps skatteplan koster to oljefond

Publisert:
Gå til e24.no