Eksperter om mulig handelskrig: – Alle involverte land taper

Trumps tolltrussel og EUs varsel om «hevntoll» kan i verste fall utløse en handelskrig der alle taper. Men nettopp de høye kostnadene kan gjøre at partene behersker seg, ifølge eksperter.

METALLTOLL: President Donald Trump har varsler høyere tollsatser på stål og aluminium. Her håndteres bestillinger på stål i Portland, Oregon, USA.

Foto: Natalie Behring AFP
 • Asgeir Aga Nilsen
 • Anders Park Framstad
Publisert: Publisert:

Varslene om metalltoll i USA og svaret fra EU om straffetoll på amerikanske varer har utløst frykt for en tollkrig som kan legge en kraftig demper på verdens handel.

Aksjemarkedene har reagert med fall, og uroen blusset opp igjen da det ble kjent at president Donald Trumps øverste økonomiske rådgiver, regnet som en tilhenger av frihandel, trakk seg tirsdag.

Trumps trussel om høyere tollsatser på spesielt stål, men også aluminium, har satt sinnene i kok i Europa.

Og EU-kommisjonen bekrefter onsdag at den står klar til å innføre en «hevntoll» på blant annet whisky og peanøttsmør fra USA.

Listen over en rekke amerikanske produkter som EU vil ha straffetoll skal tre i kraft hvis Trump velger å innføre strengere importtoll på stål og aluminium.

Frykten er at tollsatser som møtes med nye tollsatser utløser en spiral av gjengjeldelse som til slutt ender opp i en handelskrig.

– Alle taper

Men det er ingen land som vil stå igjen som vinnere av en handelskrig, ifølge førsteamanuensis Jørgen Juel Andersen ved Handelshøyskolen BI.

– Alle involverte land taper på handelskriger, skriver han i e-post til E24.

Les også

Cohn-exit åpner døren for handelshauken Peter Navarro

– Likevel kan enkeltgrupper innad i land vinne. Trump er opptatt av å levere på valgløftene til sine forskjellige velgergrupper – i dette tilfellet den amerikanske stål- og aluminiumsindustrien, fortsetter Andersen.

Økte tollsatser gir ifølge økonomen høyere kostnader i flere runder:

 • Kostnadene til amerikanerne kommer i første rekke i form av høyere priser på stål og aluminium i USA, og på alle produkter som er basert på disse råvarene (som Colabokser eller felger til biler).
 • Dernest veltes noe av kostnaden over på utenlandske stål- og aluminiumsprodusenter som møter lavere etterspørsel. Til slutt, vil eventuelle nye handelsrestriksjoner på andre produkter kunne føre til enda høyere kostnader, for alle.

saken fortsetter under

Nettopp fordi kostnadene ved en handelskrig kan bli høye, også for USA og Trump, er dette utfallet lite sannsynlig, mener Andersen.

– Det er mye større forståelse for kostnadene ved proteksjonisme nå enn det var for eksempel i mellomkrigstiden, både i politikken og i markedet.

– Jeg både håper og tror denne «krigen» vil dø sakte ut etter noen runder til med trusler og forhandlinger – men jeg ser ikke bort fra at disse rundene kan bli både lange og retorisk heftige, skriver økonomen.

Frihandel på is

Han får støtte av sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken, som sier at høyere tollmurer er antatt å gi mindre handel på tvers av grensene, som igjen kan bidra til å dempe den økonomiske veksten i både USA og i EU.

Oslo 20161026. Kari Due-Andresen, Sjeføkonom, Handelsbanken. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Foto: Lise Åserud NTB scanpix

– Det er kanskje bra for amerikanske aluminium- og stålprodusenter, men det vil bety høyere priser for alle andre i USA som bruker stål og aluminium. Det vil antagelig ha mer negative utslag for økonomien som sådan, gitt at prisene går opp. Dette er slik at alle taper, i sum, sier hun.

Også førsteamanuensis Per Botolf Maurseth ved BI trekker frem økte kostnader som en negativ effekt av en tollkrig.

– En tollkrig mellom USA og EU vil være negativt for amerikansk og europeisk økonomi. Hvor negativt og hvor store konsekvensene blir, avhenger av om tollkrigen eskalerer eller kan trappes ned, og hva slags annen type politikk som føres.

Han ser i tillegg andre konsekvenser av at det nå trues med handelshindringer.

– Viktigere er det at trenden mot stadig friere handel synes å snu. For bare noen år siden var det ambisjoner om frihandel mellom EU og USA, som også er lagt på is.

– En full handelskrig er et mulig utfall, og vil være ille, men det indikerer i hvert fall at trenden mot stadig friere handel er stanset, mener Maurseth.

Effekter for Norge

Heller ikke norsk økonomi vil være upåvirket dersom USA og EU gjør alvor av truslene, og utløser en tollkrig.

Sjeføkonom Kari Due-Andresen påpeker at den økonomiske veksten her hjemme har blitt trukket opp av en veldig sterk utvikling internasjonalt, som har trukket opp aktiviteten i tradisjonell eksport.

– Det er klart at med svakere internasjonal handel vil det ha mye å si for Norge, som er en liten, åpen økonomi, og veldig utsatt for hva som skjer internasjonalt, sier hun.

Maurseth ser motstridende effekter for Norge:

– Den ene effekten er at hvis USA og EU opplever lavere vekst får vi mindre markeder å forholde oss til.

– Den andre effekten kan være at vi får bedre konkurranseposisjon, for eksempel på EU-markedet, fordi nettopp amerikanske selskaper møter høyere toll. Da vil alle andre som møter lavere toll få en bedre konkurransesituasjon vis-à-vis amerikanske selskaper på EU-markedet.

Les også

Merkel og Macron advarer Trump mot handelskrig

Les også

Trump: – Vi er den tapende parten

Les også

USAs største selskaper er imot Trumps handelspolitikk

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. USA
 2. EU
 3. Donald Trump

Flere artikler

 1. – Mange arbeidsplasser står på spill

 2. Ny rapport: Amerikanske forbrukere og bedrifter tar regningen for Trumps handelskrig

 3. Varsler umiddelbart børsfall ved Trump-signering

 4. Handelskrig rykker nærmere med Trumps metalltoll

 5. Asia-børsfall etter ny Trump-trussel