Svensk rentebeslutning: Vil øke renten i desember eller februar

Svenskene holder styringsrenten som ventet uendret på negative 0,5 prosent. Riksbanken vil øke renten i desember eller februar, etter at renten har stått urørt siden februar 2016.

SVERIGE: Sentralbanksjef Stefan Ingves kunngjorde Riksbanken sin rentebeslutning og prognose torsdag.
Publisert:

Riksbanken holder, som ventet, styringsrenten uendret på negative 0,5 prosent.

Renten har vært urørt siden februar 2016, men den svenske sentralbanken signaliserer at renten skal opp med 0,25 prosent i desember eller februar.

Sentralbanken begrunner avgjørelsen med at den økonomiske aktiviteten er sterk, og at inflasjonen er nær målet på to prosent.

– Hvis økonomien utvikler seg som forventet, vil det snart bli anledning til å sakte redusere hjelpen fra pengepolitikken, skriver Riksbanken i pressemeldingen.

Videre skriver sentralbanken at pengepolitikken fortsatt behøver å være ekspansiv, samt at de mener pengepolitikken må gå forsiktig frem.

Les mer om økonomenes forventninger: Svensk rentebeslutning torsdag: Tror svensk rentegrep kan gi norsk kronefall

Visesentralbanksjef Henry Ohlsson stemte i mot beslutningen, og ønsket en renteheving til negative 0,25 prosent. Ohlsson har ønsket dette siden februar i år, og har begrunnet dette med den sterke utviklingen i svensk og internasjonal økonomi, opplyser Riksbanken.

Lavere sannsynlighet for renteoppgang i desember

Makroøkonom Jeanette Strøm Fjære i DNB Markets skriver i en kommentar at de forventer at renteoppgangen først kommer i februar, og begrunner det med at den underliggende inflasjonen er under målet og at den europeiske sentralbanken har en lang vei før renteoppgang.

Les også

Argentina hever styringsrenten fra 45 til 60 prosent

– Dagens beslutning støtter vår forventning om at den første renteoppgangen vil komme i februar 2019, skriver Fjære i kommentaren.

Nordea Markets skriver i en oppdatering at de holder seg til sin prognose, som tilsier at Riksbanken vil heve renten så sent som i fjerde kvartal 2019. Den europeiske sentralbanken er ventet å heve renten for første gang dette kvartalet.

Nordea utelukker imidlertid ikke at renten vil bli hevet i år eller tidlig neste år, ifølge oppdateringen fra dem.

Strateg Erica Blomgren i SEB skriver på Twitter at sannsynligheten for en renteoppgang i desember er justert ned fra 76 til 52 prosent.

Kronefall

Den svenske kronen svekkes med seks øre mot euroen etter beslutningen i den svenske sentralbanken.

Før beslutningen kostet en euro 10,53 svenske kroner, mens kursen går til 10,59 kroner i minuttene etterpå.

– Riksbanken er fortsatt veldig oppmerksom på hvordan inflasjonen i økonomien utvikles. Kronen har også en betydning for inflasjonen, og det er viktig at kronen utvikles på en måte som er forenlig med at at inflasjonen ender nært målet, skriver sentralbanken i pressemeldingen.

FALLER: Den svenske kronen svekkes med seks øre mot euro. En oppgang i grafen viser at euro blir mer verdt mot svenskekronen.

Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB kommenterte før rentebeslutningen at den svake svenskekronen kun er midlertidig.

Les også

Ferske prognoser fra SSB: Renten skal opp seks ganger innen 2021

– Med en så svak krone skulle man kanskje tro at Riksbanken skulle heve renten, men jeg tror nok sentralbanken mener dette bare er midlertidig, sa Haugland til E24.

– De er nok varsomme for å sette inflasjonen nedover, etter å ha kjørt en aggressiv politikk for å få inflasjonen opp.

I forkant av rentemøtet uttalte sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank til E24 at en forskyvning av rentehevingen kan gi en svekkelse av svenskekronen. Sjeføkonomen ventet på forhånd at Riksbanken ville utsette rentehevingen til desember eller februar.

– Om vi har rett, så vil det nok gi en bevegelse til en svakere svensk krone. Markedet vil være usikker om Norges Bank også kommer til å forskyve, sa Jullum i forkant av rentebeslutningen.

Les også

– Har brutt en negativ trend

Les også

I høst setter Norges Bank opp renten: Olsen går mot strømmen

Publisert:

Her kan du lese mer om