Angela Merkel gir Boris Johnson 30 dager: – Håper mer enn jeg tror det blir en utsettelse

Mens norske politikere krangler om bompenger, er Storbritannia i ferd med å rutsje ut av EU uten en avtale. Samtidig synker landets økonomi dypere og dypere. 

INGEN LØSNING: Møtene mellom Boris Johnson og Tysklands forbundskansler Angela Merkel denne uken har ikke gitt noen konkrete løsninger. Merkel gir nå britene 30 dager på å diske opp med en løsning.
 • Fredrik Kampevoll – Aftenposten
Publisert: Publisert:

Da Boris Johnson ble utpekt som statsminister i Storbritannia i 22. juli, var hans viktigste oppgave å lose britene ut av EU innen 31. oktober, en oppgave han hadde 100 dager på.

Etter å ha brukt de første ukene på å reise rundt i landet, har han denne uken møtt blant annet Frankrikes president, Emmanuel Macron, og Tysklands forbundskansler, Angela Merkel. For dem som hadde håpet at dette skulle føre partene nærmere en avtale, har møtene mellom de mektige statslederne vært en skuffende affære.

Frankrike anser en hard brexit som det mest sannsynlige, uttaler kilder til The Guardian.

Merkel på sin side har gitt Johnson 30 dager på å finne en måte å unngå en no deal.

– Formelt står vi nærmere en hard brexit, for reelt sett har det ikke skjedd noen ting. Spørsmålet nå er hvor interessert partene er i å finne en løsning.

Det sier Jan Erik Grindheim, som er førsteamanuensis ved Universitetet i Sørøst-Norge og rådgiver for Civita.

Les på E24+

Dette er en hard brexit, og derfor er risikoen nå større for at den inntreffer

Håper på utsettelser

Kommer ikke Storbritannia og EU frem til en avtale, samtidig som det ikke blir vedtatt nye utsettelser, går britene automatisk ut av EU 31. oktober.

EU-landene har også stått på sitt om at grenseavtalen, som i praksis vil binde britene til en tollunion med EU, ikke blir reforhandlet. Johnson på sin side holdt på sitt syn om at grenseavtalen må skrotes for at de skal godta en avtale, og at britene skal ut av EU 31. oktober, med eller uten en avtale.

– Han er nok nødt til å si at de skal ut da, hele hans politiske spill er basert på det, sier Grindheim.

Alternativene til en hard brexit er ytterligere utsettelser av brexit-datoen eller nyvalg til parlamentet, som også vil gi ytterligere utsettelser.

– Jeg håper mer enn jeg tror det blir en utsettelse. Johnson har vist seg pragmatisk og villig til å svelge ganske store kameler, så lenge han beholder makten, sier Grindheim.

Les også

– Britene står overfor mangel på mat, drivstoff og medisiner ved brexit

Kan bli nyvalg

Et nyvalg kan bryte opp vranglåsen parlamentet har havnet i. De har til nå ikke klart å gi flertall til noen av forslagene de har hatt på bordet: De vil ikke ha hard brexit, de vil ikke ha en ny folkeavstemning og de ville slettes ikke ha avtalen EU er villig til å gi.

– Johnsons sterkeste side er hans politiske teft, der han vet hvordan han skal få folkelig støtte. Men han sliter helt klart mer når det er snakk om å få politisk forankring blant toppolitikere og embetsverk, sier Grindheim.

Etter at Johnson tok over nøklene til Downing Street 10, har han byttet mer eller mindre hele kabinettet med folk som stemte for å forlate EU. Denne regjeringen har de siste ukene gått i gang med kampanjer for å forberede befolkningen på konsekvensene av en hard brexit.

Grindheim sier det absolutt kan være positivt å få inn noen som kan røske opp i det etablerte.

– Ofte sliter embetsverket med å fange opp svingninger i befolkningen, og mye av det han gjorde som borgermester i London var positivt. På mange måter er han den rake motsetning til Theresa May, som hadde orden i sysakene, men som slet med å forankre saker politisk.

Les også

Corbyn vil ha mistillitsforslag for å unngå hard brexit

Vaklende økonomi

Mens politikerne sliter med å komme frem til en løsning, synker den britiske økonomien dypere og dypere i skyggen av brexit.

– Det burde gjøre at parlamentet og statsministeren gjør grep for å unngå en hard brexit, men det ser ut å være vanskelig. Parlamentet og De konservative er i en kaotisk situasjon, der de lever litt i sin egen verden, sier Grindheim.

I tillegg til at det britiske pundets dype fall, så britiske statsobligasjoner faller lavere og lavere, BNP-veksten er i ferd med å havne under null og PMI-indeksen for industrien indikerer nedgang i tiden som kommer. Alt dette før britene er ute av EU.

En artikkel i The Sunday Times, hvor de refererer til anonyme kilder i embetsverket, skal Johnson ha blitt bleik om nebbet da han fikk en gjennomgang av hva en hard brexit vil bety for landets økonomi.

– Det er ikke hans styrke å ha kontroll på ting, tvert imot. Han er en disruptiv politiker, noe politikken trenger av og til når det går i stå, sier Grindheim.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Brexit
 2. Boris Johnson
 3. Angela Merkel
 4. Emmanuel Macron
 5. EU

Flere artikler

 1. Brexit-frontene hardner mens tiden renner ut

 2. Danske Bank tror Johnson må snu: Mest sannsynlig at brexit blir utsatt

 3. «Do or die» – Dette er Boris' brexit-plan

 4. Analytikere: Redusert fare for hard brexit

 5. Boris Johnson trolig ny statsminister: – Kan dessverre få store konsekvenser