Korrupsjonsekspert: Tror flere norske selskaper har gitt etter for bestikkelser i Brasil

Korrupsjonsekspert Tina Søreide ved Norges Handelshøyskole (NHH) tror at Sevan-saken er toppen av isfjellet. – Det er mange fristelser for selskap som opererer i Brasil, sier eksperten.

KORRUPSJONSSKANDALE: Statseide Petrobras har sørget for en kjempeskandale i hjemlandet Brasil. Norske Sevan Drilling knyttes til saken.
Publisert:

Økokrim har siktet det norske riggselskapet Sevan Drilling for korrupsjon og har gjennomført ransaking og beslag i selskapets lokaler.

Det opplyste selskapet i en børsmelding sent fredag kveld.

Det Seadrill-kontrollerte riggselskapet mistenkes for å ha betalt ut store beløp i korrupsjon for å sikre kontrakt med det brasilianske oljeselskapet Petrobras.

Det skal være snakk om meget høye beløp.

– Er dette toppen av isfjellet?

– Det er rundt 200 norske selskap som opererer i Brasil. Det er veldig mange som er involvert i olje/shipping. Hvis du spør om jeg tror det er flere norske selskap som har gitt etter for bestikkelser, er svaret ja, sier Tina Søreide til E24.

Les også

DN: Sevan kan ha sendt 300 mill. til skatteparadis

KORRUPSJONSEKSPERT: Tina Søreide har doktorgrad i korrupsjon og jobber som forsker ved Norges Handelshøyskole.

Ser først i ettertid

Men hvorvidt selskap har gitt etter bevisst eller handlet i god tro, er hun usikker på:

– At noen bedrifter føler at de har måttet gi etter for sånne krav, tror jeg er riktig. Det er tilfeller som ikke er etterforsket. Noen betaler nok, men holder seg for nesen og syns det er pyton. Jeg har likevel inntrykk av at de fleste norske foretak tar antikorrupsjon på alvor, sier Søreide.

Hun tror at det er mange saker, men på grunn av få ressurser hos Økokrim mener hun at det er sannsynlig at mange saker forblir under radaren.

– For noen bedrifter har det nok vært vanskelig å etablere seg i Brasil med mindre de har gått med på ulovlige vilkår. Men tilbøyeligheten til å gi etter for sånne krav, varierer nok fra bedrift til bedrift, avhengig av blant annet markedsmakt og sektor, sier Søreide.

Hun påpeker at det er vanskelig å avdekke korrupsjon:

– Det er nok flere bedrifter som er usikre på om de er involvert i korrupsjon. Det er flere gråsoner her. Ingen kaller det korrupsjon eller sier at «nå skal vi bestikke». Det pakkes alltid inn i annet. Man prøver gjerne å overbevise seg selv om at det er greit. Så i ettertid ser man at det kanskje ikke var så greit likevel, sier forskeren.

Les også

Økokrim om Sevan Drilling-siktelsen: – Gjelder meget høye beløp

«Mange fristelser»

Brasil er ranket som nr. 69 av 175 land på Transparency Internationals korrupsjonspersepsjonsindeks (2014).

Elisabeth Roscher, advokat i Ernst & Young.

– Det er høy korrupsjonsrisiko i landet. Dette betyr imidlertid ikke at det er umulig å unngå korrupsjon, men det krever gode anti-korrupsjonsprogrammer og stor grad av etisk bevissthet, sier Elisabeth Roscher som er advokat i Ernst & Young.

Tina Søreide har tidligere skrevet en rapport for UD om korrupsjonsproblemene i Brasil:

– Det er klart det er mange fristelser for selskap som opererer her. Dersom man betaler bestikkelser, ender man kanskje opp med bedre vilkår og høyere profitt sammenlignet med ærlig konkurranse.

Tina Søreide tror det er få som bevisst går inn for å gjøre noe ulovlig:

– Selskap som er involvert, forsøker å rasjonalisere det man gjør. Man tenker at «hvis vi ikke gir betaling til denne konsulenten, får vi ikke kontrakt». Slik forsvar man kanskje praksisen for seg selv og prøver å forsvare det. Så kommer det en granskning og man finner ut at det ikke er greit likevel.

Les også

Fant mulig Sevan Marine-korrupsjon i Brasil

«Gjennomkorrupt»

Arnt Angell, som er partner i Deloitte advokatfirma og tidligere leder av Økokrims korrupsjonsavdeling sier at man ikke kan utelukke at andre at norske selskap vært involvert i det samme:

– Det rulles opp en gigantisk korrupsjonsskandale i Brasil. Det har vært et gjennomkorrupt system, sier Angell.

Han påpeker at risikoen er særlig stor dersom man har brukt agenter som bindeledd:

NAIVITET? Arnt Angell i Deloitte sier at selskap kan ha tatt en risiko kombinert med naivitet eller at de bevisst har lukket øynene.

– Norske selskap kan ha vært involvert i korrupsjon uten å være klar over det. Det kan være at selskapet har handlet i god tro. Det som er sannsynlig, er at selskapet har tatt en risiko, kombinert med noe naivitet eller at de bevisst har lukket øynene, sier Angell.

– Det kan ha vært en periode for noen år siden der det ikke var så sterkt fokus på bruk av agenter og mellommenn.

Når blir det korrupsjon?

– Hvis et firma har brukt en agent, så kommer det an på blant annet hvor godt antikorrupsjonsprogram selskapet hadde og hvor god bakgrunnssjekk de har tatt.

Tina Søreide er spent på hvordan påtalemyndighetene i Norge vil forholde seg til saken.

– Det har vært en stor forandring i Norge de siste 15 årene. Det er en bevissthet i i norsk næringsliv nå. Det er ingen stilltiende aksept knyttet til korrupsjon, sier Søreide.

Hun er glad at det nå kommer en sak opp i Norge:

– Da får andre selskap muligheten til å vite mer om skillet mellom rett og galt. Det er mange gråsoner her og man trenger slike saker for å avklare hva som er helt klart ulovlig. Det er selvsagt også viktig å signalisere at reglene håndheves.

Les også

Tysk analytiker om Volkswagen-skandalen: – Nå må vi finne ut av hvem som er ansvarlig

«Mulig å unngå».

Flere større korrupsjonssaker de senere årene har involvert norske selskaper med virksomhet i utlandet.

Tor Dølvik er Spesialrådgiver i Transparency International Norge.

– Det er på det rene at selskaper som driver virksomhet i land/områder med høy grad av strukturell og gjennomgripende, løper en betydelig korrupsjonsrisiko, sier Elisabeth Roscher.

Hun påpeker at norske selskaper har blitt mye mer bevisst disse problemstillingene i senere tid, og mange har også iverksatt gode anti-korrupsjonstiltak som vil kunne begrense risikoen fremover.

Spesialrådgiver Tor Dølvik i Transparency International understreker at det er ekstra viktig å passe på når man involverer seg i korrupte land.

– Korrupsjon er et stort samfunnsproblem. Bedrifter ser seg enkeltvis tjent med å komme unna, men alle taper i det lange løp på at korrupsjon består.

Han mener det er mulig å manøvrere utenfor korrupsjon i Brasil:

– Det er ikke sånn at for å drive forretninger Brasil, så må man akseptere korrupsjon. Man må bare være ekstra forberedt når man driver forretning i Brasil, sier Dølvik.

Han sier at det handler om at selskapene må være tydelig og sette foten ned.

– Risiko oppstår dersom man overhodet ikke tenker på korrupsjon som en mulighet, sier han.

Les også

Økokrim om Sevan Drilling-siktelsen: – Gjelder meget høye beløp

Les også

Sevan Drilling siktet for Petrobras-korrupsjon

Les også

Fant mulig Sevan Marine-korrupsjon i Brasil

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om