Britiske bankaksjer rammes hardt av brexit-turbulens

Siden torsdag morgen har britiske bankaksjer rast på børs. Verst har det gått ut over Royal Bank of Scotland som har stupt over 12 prosent på brexituro.

RAS: Bank of Scotland faller kraftig.

Foto: Daniel Leal-olivas AFP
  • Ine Brunborg
  • Hans Henrik Torgersen
Publisert: Publisert:

De siste dagenes brexit-turbulens har gått hardt ut over britiske bankaksjer.

For der Theresa May tilsynelatende kunne notere seg for en delseier da hun onsdag kom til enighet med EU-forhandlerne om utkastet til brexit-plan, har de to siste dagene vist hvor stor splittelsen blant britiske politikere, også i Mays eget parti og regjering.

Meldingen om at brexit-minister Dominic Raab går ut av regjeringen sendte britiske aksjer ned, og særlig har det gått ut over britiske bankaksjer.

Les også: May: Utkastet til brexitavtale er rett vei for Storbritannia

Aksjekursen til Royal Bank of Scotland falt 9,63 prosent torsdag. Fredag er aksjen med ytterligere 2,59 prosent, noe som gjør at aksjen er ned godt over 12 prosent den siste halvannen børsdagen.

Fredag faller også Lloyds-aksjen 2,13 prosent, mens Barclays er ned 1,09 prosent. Disse kunne torsdag notere seg for fall på henholdsvis 5,04 og 4,11 prosent.

Les også

May: – Bedre enn Norge

Motstand fra alle kanter

Analytiker Ian Williams ved Peel Hunt sier til avisen at bankaksjene er fremst i rekken av nedsalget som kommer som følge av brexit-uroen.

– Det er veldig vanskelig å se hvordan statsministerens utkast til en avtale kan bli godkjent av underhuset, på grunn av den nådeløse motstanden fra alle sider, sier Williams.

Torsdag stupte pundet etter meldingen om at brexit-minister Dominic Raab trekker seg i protest mot Theresa Mays utkast til en brexit-plan. Også arbeidsminister Esther McVey går ut av Mays regjering.

– Jeg kan ikke med god samvittighet støtte vilkårene som er foreslått for vår avtale med EU, skrev Raab på Twitter om avgangen.

Utelukker ikke at konservative får stemme fritt


Det virker svært usikkert om statsminister Theresa May kan få avtalen gjennom parlamentet.
Under en radiosending der lyttere kunne ringe inn og stille sine spørsmål til den britiske statsministen, nektet Theresa May å utelukke at hun kom til å fristille det konservative partiet når underhuset skal stemme på hvorvidt de vil gå for brexit-avtalen som nå ligger på bordet.
Avtalen som ble lagt frem tidligere denne uken synes å være ekstremt upopulær, og det er få som tror at May vil få et flertall hvis hennes eget parti fristilles.
De konservative og DUP har til sammen 326 mandater i det britiske underhuset, mens en samlet opposisjon bare har 323 personer. Stortingspresidenten i underhuset regnes som nøytral.
Basert på en kartlegging utført av The Guardian vil et fristilt parlament bety at bare 224 av 650 stemmer i underhuset vil støtte avtalen, mens 415 stemmer vil være mot.
Sent torsdag holdt Theresa May en pressekonferanse der hun advarte mot «uante konsekvenser» hvis parlamentet gikk mot avtaleforslaget.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Brexit

Flere artikler

  1. Brexit-ministeren går av - pundet svekker seg kraftig

  2. Sajid Javid blir finansminister i Boris Johnsons regjering

  3. Boris rensker regjeringen: – Annen kurs enn flertallet i parlamentet

  4. Brexit kan skape mer uro på markedene denne uken

  5. Forvirring om brexit-avstemning – pundet faller