Italia klargjør krisepakke til bankene: Vil bruke inntil 180 milliarder kroner

Den italienske regjeringen vil sprøyte penger inn i landets banksektor for å hindre at den kollapser.

KRISERAMMET: Italias tredje største bank Monte dei Paschi trenger frisk kapital til å overleve over nyttår. Dersom banken kollapser, vil krisen spre seg til hele banksektoren, frykter landets regjering.

Foto: Fabio Muzzi AFP
  • Steinar Rostad Breivik
Publisert:

Tiden blir stadig knappere for Monte dei Paschi, Italias tredje største og verdens eldste bank, som forsøker å hente inn 5 milliarder euro i frisk kapital innen nyttår.

Ifølge Bloomberg er banken langt fra målet.

Mye tyder derfor på at myndighetene snart ser seg nødt til å tre inn med redningsmidler, også for å hindre en spredning til de øvrige bankene i det gjeldstyngede landet.

Mandag kveld ba regjeringen parlamentet om tillatelse til å bruke inntil 20 milliarder euro, drøyt 180 milliarder kroner, på landets bankvesen, skriver Financial Times.

Italias statsminister Paolo Gentiloni beskriver tiltaket som forebyggende.

– Vi mener det er vår plikt å gjøre dette for å beskytte folks sparepenger. Jeg håper alle politiske bevegelser i parlamentet vil dele ansvaret for dette, sier han, ifølge BBC.

Håper krisepakke unngås

Finansminister Pier Carlo Padoan sier pengene skal brukes til å sikre likviditet for bankene.

– Dersom det godkjennes, vil dette tiltaket som er ment å beskytte bankinnskuddene, også ha en innvirkning på gjelden, mener finansministeren, og legger til:

– Det ligger i tiltakets natur at det er et midlertidig tiltak.

Italia håper fortsatt at krisepakken skal unngås, men stadig færre tror Monte dei Paschi evner å sikre seg de nødvendige investeringene på egen hånd.

Folk med kjennskap til saken sier til Bloomberg at banken bare har hentet inn 200 millioner euro i det andre forsøket på å få obligasjonseiere til å bytte gjeld mot aksjer.

Qatars investeringsfond har vurdert en investering, men foreløpig ikke foretatt seg noe. Andre institusjoner har stilt som krav at banken må hente inn et betydelig høyere beløp på andre måter før en investering blir aktuelt.

Mandag gjorde banken et siste forsøk ved å starte aksjesalg rettet mot både private og institusjonelle investorer. Tilbudsperioden strekker seg bare til torsdag.

Flere problemer

Banken forsøker parallelt å sikre seg såkalt brofinansiering i forbindelse med salg av 28 milliarder euro i misligholdte lån. Men også her har det oppstått problemer.

Les også

Verdens eldste bank i tidsnød – gjør siste forsøk på krisegrep

Brofinansieringen skal komme fra det myndighetsopprettede banksikringsfondet Atlante. Men Quaestio Capital Management som forvalter fondet, skal ha «sterke motforestillinger» mot betingelsene i avtalen.

Mandag uttalte Monte dei Paschi at de var i kontakt med Quaestio for å finne en løsning på uenigheten. Banken minnet samtidig om at dersom partene ikke blir enige, vil det være umulig å nå fristen fra Den europeiske sentralbanken (ESB) som er satt til 31. desember.

Folk nær forhandlingene sier de håper uenigheten skal løses raskt.

Aktørene i aksjemarkedet virker å være skeptiske til sjansen for å lykkes. Den volatile Monte dei Paschi-aksjen falt mandag rundt 11 prosent og dro med seg den europeiske banksektoren.

Skremmes av EU-reglene

Det er ventet at en statlig redningspakke skal kunne tas i bruk innen uken er omme.

Den italienske regjeringen har imidlertid vært skeptisk til å sprøyte penger inn i Monte dei Paschi, ettersom det vil kunne få store politiske konsekvenser.

Dersom de italienske myndighetene trer til, krever nemlig EU-regelverket at også private investorer må ta tap. I Italia vil dette også ramme helt vanlige småsparere.

Les også

Italiensk bankaksjer har gått mot spådommene: – Veldig overraskende

Men Paolo Gentiloni som tok over statsministerposten etter Matteo Renzi tidligere denne måneden, har vært tydelig på at myndighetene er klare til å gripe inn om nødvendig.

Bankene frykter en redning av Monte dei Paschi vil gi en smitteeffekt til andre banker i krise, noe som gjør at staten må gripe inn også her. At regjeringen vil bruke inntil 20 milliarder euro tyder på at den ser for seg en bredere inngripen.

Italienske myndigheter vurderer også en løsning for å kunne skjerme usikrede kreditorer, men forhandlinger med EU om slike tiltak har ikke kommet i mål.

Les også

Håper oljesjeiker skal redde kriserammet storbank

Les også

Avslo bønn fra verdens eldste bank

Les også

Skjebneuke for verdens eldste bank

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Italia
  2. Bank

Flere artikler

  1. Italia med redningspakke for verdens eldste bank

  2. Skjebneuke for verdens eldste bank

  3. Håper oljesjeiker skal redde kriserammet storbank

  4. Hevder redningsavtale er nær for verdens eldste bank

  5. Analytikere om italienske banker: Faren er ikke over