Dette tror økonomene skjer om Trump vinner

Donald Trump har uttalt at at dersom amerikansk økonomi krasjer, så vil han betale tilbake långiverne bare halvparten. Nå leder han på en fersk meningsmåling.

I FØRINGEN: En fersk nasjonal meningsmåling har republikanernes presidentkandiat Donald Trump i ledelsen.
 • Sigrid Moe
Publisert:

– Skulle Trump gjennomføre hovedtrekkene av det han har sagt om handelspolitikk er faren for en full handelskrig mellom USA og Kina stor, skriver sjefanalytiker Eric Bruce i Nordea – som svar på spørsmålet om hva som kan skje om Trump vinner det amerikanske valget 7. november.

For Trump har blant annet fortalt at han vil «rive i stykker» eksisterende handelsavtaler, trekke USA ut av World Trade Organisation (WTO), innføre straffetoll på 35 prosent på meksikansk import og 45 prosent på kinesisk import, og at frihandelsavtalen NAFTA må reforhandles.

Trump har den siste tiden spist kraftig innpå, og ifølge én måling spist helt opp, Hillary Clintons forsprang.

Les også

Sjokknyhet om Clinton sendte Wall Street ned

Men finansmarkedene, og ekspertene, synes det er vanskelig å vite hva hotell- og eiendomskongen egentlig vil gjennomføre om han inntar Det hvite hus som president.

Meningsmålinger

Det er ikke bare den meksikanske pesoen som beveger seg i takt med Trumps håp om å bli president, men også den norske kronen får effekt av hva som skjer med den amerikanske dollaren.

Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets.

– Det er veldig vanskelig å si hvor mye som skal til før markedene reagerer på meningsmålingene, sier sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets.

Etter nyheten om at FBI gjenåpnet etterforskningen av e-postene til presidentkandidat Hillary Clinton i forrige uke, falt det på Wall Street.

Due-Andresen tror mange nå har lært at man ikke kan stole på meningsmålinger.

– To uker før valget så jeg at det var noen som sa at oddsen for at Trump skulle vinne var det samme som for at det skulle bli brexit. Mange trodde det ikke skulle skje, men det skjedde likevel. Kan hende markedet har skjønt at vi ikke vet svaret før den 8. november, sier Due-Andresen.

Brexit

Hun er ikke den eneste som har sammenligner situasjonen før presidentvalget i USA med den før Brexit.

– Er det noe vi lærte av Brexit- avstemningen så er det at meningsmålinger kan bomme stygt, sier Erik Bruce.

– Det er derfor verdt å se nærmere på hva de økonomiske effektene av en Trump seier vil være, selv om det ikke er det mest sannsynlige utfallet, skriver Bruce om hvorfor han har laget en rapport om hvordan markedene vil reagere på en Trump-seier.

 • Hør podkasten Pengerådet: Dette kan president Trump bety for lommeboken din

Valutaanalytiker Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken Capital Markets sa i oktober at han ikke tror valutamarkedet vil reagere nevneverdig om Clinton går av med seieren.

Due-Andresen tror også de fleste i markedene håper at Clinton vil vinne, men hun ser at det er en økt nervøsitet.

– Om Trump vinner tror jeg det vil bli stor volatilitet i markedene på kort sikt, der man prøver å finne de nye nivåene, sier hun.

TRUMP-SEIER: Analytiker Erik Bruce i Nordea sier at erfaringen fra brexit-avstemningen er at man ikke kan utelukke Trump-seier.

Trump-effekten

– Forsøk på å regne på effekten av det han har sagt tyder på en kraftig økning i offentlig underskudd de neste årene. Et partiuavhengig institutt i USA anslår at statsgjelden i løpet av 10 år kan øke til 105 prosent av BNP fra dagens 75 prosent. Med dagens politikk og med Clintons forslag ender vi på 85 prosent, forklarer Bruce.

Foreløpig er det bare en nasjonal måling som har Trump i ledelsen, men på flere faller Hillary Clinton i forkant av valget neste tirsdag. En tidvis stor ledelse har skrumpet.

Den nye etterforskningen som er satt i gang av FBI etter at det ble funnet flere e-poster fra den tidligere utenriksministeren får skylden.

Likevel ligger hun ifølge de fleste meningsmålinger an til å kunne melde flytting til Det hvite hus igjen til neste år.

Men altså ikke alle.

Den siste meningsmålingen til TV-stasjonen ABC og Washington Post viser at Trump leder med ett prosentpoeng foran Clinton.

Ifølge Morning Consults måling har hennes nasjonale ledelse over Trump sunket til tre prosentpoeng, ned fra seks prosentpoeng ved siste måling utført 19. og 20. oktober.

Les også

Valutautviklingen gir Trump-håp

Les også

Trump Hotels dropper Trump-navnet på nye hotell

Les også

Virgin-milliardær avslører «bisart» møte med Trump

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. USA-valg 2016
 2. Donald Trump
 3. Republikanerne, USA
 4. Hillary Clinton
 5. Demokratene, USA
 6. USA
 7. Brexit

Flere artikler

 1. Valutautviklingen gir Trump-håp

 2. Nye målinger gir Trump ledelse

 3. Carnegie-strateg: Trump-seier kan treffe nordiske børser hardere enn Wall Street

 4. Fersk statistikk: Trump i føringen

 5. Clinton holder fortsatt stand