Dette skjer denne uken

Opec-møte om oljeproduksjonskutt, fiskeriminister Per Sandberg på Kina-tur og anslag for neste års oljeinvesteringer og ledighet er noe av det denne uken har å by på.

FORVENTNINGSFULLT MØTE: Saudi Arabias energiminister Khalid al-Falih justerer brillene etter et Opec-møte i desember i fjor. Nå må han igjen pusse brillene før partene møtes på torsdag.

Foto: Heinz-peter Bader Reuters
 • Eilin Lindvoll
 • Ida Bing
Publisert:,

På selveste himmelspretten torsdag samles Opec-toppene i Wien for å stake ut oljekartellets politikk fremover. Forventningene er store foran møtet, som vil kunne påvirke oljeprisen i lang tid fremover.

Mandag lander flyet til fiskeriminister Per Sandberg i Kina, hvor han blant annet skal delta på en sjømatkonferanse og ha politiske samtaler om norsk sjømat. Med på flyet er en rekke aktører fra norsk fikeribransje.

Møtene er de første av dette slaget siden opptiningen mellom de to landene, etter kinesernes sinne over at Liu Xiaobo ble tildelt Nobels fredspris.

Les også

Fersk analyse: Opec-enighet vil ikke gi kronerally

«Nå eller aldri»

Torsdagens Opec-møte i Wien er nok hendelsen det er mest spenning knyttet til.

– Opec-møtet blir det viktigste som skjer markedsmessig denne uken, sier sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets til E24.

Haugland påpeker at OPEC antageligvis vil opprettholde kuttene, noe som er forventet.

– Det blir et sjokk for markedet hvis dette ikke skjer, legger Haugland til.

Utfallet for hvilken oljepolitikk som vil videreføres kan får stor betydning for en fortsatt oljetung norsk økonomi.

I et analysenotat fra Danske Bank i forkant av møtet, skriver analytikerne at det er «nå eller aldri» for OPEC.

– En forlengelse av produksjonskuttavtalen er det mest rasjonelle utfallet av møtet, og vi forventer at oljeprisen forblir uendret. På grunn av Opec-kuttene, ser vi en relativt flat oljeprisutvikling på 60 dollar fatet i 2018, og på lang sikt 70 dollar fatet fra 2020, skriver analytikerne fra Danske Bank.

BESØKER KINA: Per Sandberg skal også møte den kinesiske landbruksministeren under sitt besøk.

Foto: Tore Kristiansen VG

Oljelagertall

Resultatet av en forlengelse vil være en begrenset prisreaksjon, altså at oljeprisen handles opp mot 54 dollar per fat, ifølge notatet. Til sammenligning er oljeprisen nå rundt 52 dollar per fat.

Skulle derimot avtalen ikke bli forlenget ser analytikerne et kraftig fall til 45 dollar fatet.

– Dette signaliserer svært moderat oppside for kronen fra oljeprisen selv om det notorisk ustabile forholdet mellom kronen og oljen har steget de siste månedene, skriver analytikerne.

Onsdag kommer i tillegg de ukentlige oljelagertallene fra det marokkanske energidepartementet.

Her kan det bli spennende å se om tallene har sunket fra forrige uke, i lys av det viktige torsdagsmøtet.

Sandberg til Kina

Mandag morgen lander fiskeriminister Per Sandberg i Beijing, Kina. Rundt 100 bransjefolk blir med Sandberg på turen til den kinesiske hovedstaden, som varer i alt to dager.

– Det blir sannsynlig den største sjømatdelegasjonen utenfor Europa noensinne, sier fiskeriutsending Sigmund Bjørgo i IntraFish.

Ifølge Bjørgo er det et stort behov fra kinesisk side å treffe norske eksportører etter normaliseringen av forholdet mellom Norge og Kina.

– Besøket blir viktig for å følge opp dialogen om rammevilkårene for norsk sjømateksport til Kina i lys av normaliseringen av våre politiske og diplomatiske relasjoner, sa Sandberg i en pressemelding tidligere denne måneden.

Besøket ble offisielt kort tid etter statsminister Erna Solbergs besøk til landet tidligere i april.

Norsk laks ble hardt rammet etter at Kina stanset den politiske kontakten med Norge, som følge av fredsprisutdelingen til den kinesiske menneskerettighetsforkjemperen Liu Xiaobo i 2010.

Fremtidens industriinvesteringer

onsdagen kommer anslagene for videre oljeinvesteringer ut 2017 og for året 2018, og de norske industriinvesteringene for 2. kvartal presenteres.

Statistisk sentralbyrå (SSB) slipper også nye arbeidsledighetstall for mars, de såkalte AKU-tallene.

– Av norske tall denne uken er arbeidsledighetstallene viktige, men dette er statistikk som svinger fra måned til måned, sier Haugland i DNB Markets, som mener at oljeinvesteringbildet fremover kommer til å vise mer spennende tall.

– De kommer til å si noe om den fortsatt veldig viktige etterspørselskilden i norsk økonomi.

DNB Markets tror bunnåret er nådd, og at vi videre vil se en flat utvikling i oljeinvesteringstellingene for neste år.

– Dette blir jo det første estimatet for 2018, og mai-tellingen blir derfor ekstra spennende. Vi anslår at den skal vise investeringer på 155,5 milliarder i 2018, opp fra det vi tror vil bli 147,5 milliarder i år, sier Haugland.

Hvis tellingene kommer opp over 160 milliarder tror Haugland at det vil bli tolket som positivt i markedet, og bidra til en sterkere kroner og høyere rente. Men anslaget på 155,5 milliarder tror hun ikke er egnet til å gi utslag, og kan dermed tolkes som nøytralt. Blir det derimot under 149 milliarder, kan tallene tolkes negativt.

DNB Markets' anslag tror Haugland vil indikere at investeringene vil øke i volumforstand, og at det er viktig for investeringene inn til arbeidsmarkedet.

– Ledighetstallene har gått ned i det siste, men vi tror de skal litt opp i igjen i statistikken som kommer på onsdag.

DET FØRSTE 2018-ESTIMATET: Sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets er spent på oljeinvesteringstallene denne uken.

Foto: Jan Petter Lynau VG

Arbeidskraftundersøkelsen måler garden av arbeidsledighet i befolkningen, hvor siste målinger fra februar viste til en ledighet på 4,3 prosent. DNB Markets tror tallene vil stige med en tiendedel, til 4,4 prosent.

– Det vil fortsatt være et bilde av at arbeidsledigheten har gått ned i det siste, og det vil ikke rokke ved det inntrykket av at markedet er i bedring, sier Haugland.

Hun mener tallene på onsdag skal tolkes med forsiktighet.

På onsdag følger også en rekke internasjonale makrotall, med PMI-tall, fra både Japan, Tyskland, Frankrike og USA, som kan gi klare indikasjoner på hvordan det står til med den økonomiske veksten.

I tillegg kommer referatet fra USAs sentralbank Fed, som Haugland trekker fram som noe av det viktigste internasjonalt denne uken.

– Det kan gi informasjon om hvorvidt man ser en juni-heving, som vi sannsynlig tror vil skje.

Flere førstekvartalsresultater

Mandagen slipper boligbyggeren Selvaag Boligs tall for første kvartal. Den sterke boligprisveksten bidro til at selskapet aldri har tjent mer enn de gjorde i løpet av 2016, og selskapet kunne dermed øke utbyttet til aksjonærene. Selskapet presenterer resultatene mandag morgen.

Solenergiselskapet EAM Solar legger også frem sine kvartalstall – de kommer på tirsdagen. Her har blant annet Stein Erik Hagens familieselskap Canica 725.000 aksjer i det børsnoterte selskapet.

Samme dag følger kvartalstall fra oppdrettsselskapet Norway Royal Salmon.

Også Olav Thon Eiendomsselskap slipper sine tall for første kvartal på tirsdag. Selskapet kunne i februar melde om et årsresultat på 4,5 milliarder kroner for 2016 – et resultat som satte rekorder.

Onsdag følger Seadrills kvartalsrapport for første kvartal, samt tallene for et annet John Fredriksen-selskap, Sevan Drilling.

LEGGER FREM TALL: Seadrill og Sevan kommer med tall på onsdag. Her ser vi John Fredriksen på Norsk Derby på Øvrevoll galoppbane ved en tidligere anledning. Han har med seg døtrene Cecilie Astrup Fredriksen (til venstre) og Kathrine Astrup Fredriksen.

Frode Hansen

Her kan du lese mer om

 1. Opec
 2. Sjømat
 3. Arbeidsledighet
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Disse prosjektene kan løfte oljeinvesteringene i 2018

 2. DNB tror oljen når bunnen i år

 3. Dette skjer denne uken: USA-tall i fokus

 4. Annonsørinnhold

 5. Dette skjer denne uken

 6. Anslår kraftig vekst i oljeinvesteringene