Trump sjokkerer USA og verden

Donald Trump blir USAs neste president.

GOD STEMNING: Donald Trump har gjort ekspertenes spådommer til skamme og leder i opptellingen etter presidentvalget i USA. Bildet er fra New York i natt.

Foto: Alex Wroblewski Reuters
Publisert:,

Med den helt uventede utviklingen under opptellingen gjør Trump dermed alle mediers og meningsmålingsinstitutters spådommer om lett seier for Hillary Clinton til skamme.

I åttetiden onsdag morgen ble det klart at forretningsmannen er USAs neste president.

Finansmarkedene, dollaren og oljeprisen falt kraftig onsdag morgen da stadig flere gode Trump-tall ble annonsert.

Rundt klokken 5.30 onsdag viste prognosene at Trump hadde vunnet 227 valgmenn, mot Clintons 209. Da var over 90 millioner stemmer telt. I løpet av de neste timene fortsatte resultatene stort sett å gå i Trumps favør.

Republikanerne vant også kampen om Kongressen, der de ligger an til å få flertall i begge kamrene.

Les også

Gullprisen klatrer kraftig

– Sjokk

Valgresultatet har kommet som en overraskelse.

– Noen advarte mot at meningsmålingene kunne bomme, noe de også har gjort, særlig i industristatene i Midtvesten, sier en av Norges fremste USA-eksperter, Jan Arild Snoen.

Han medgir at valgresultatet kom som et sjokk, både på ham selv og trolig også på de fleste andre som følger amerikansk politikk tett.

– Ja, det gjorde jo det. Vi baserer oss hovedsakelig på meningsmålinger, og det har ikke vært andre klare indikasjoner på at de har vært feil, sier Snoen.

CLINTON: Støttespillerne til Hillary Clinton reagerer på nyhetene fra opptellingen i New York i natt.

Foto: Angela Weiss AFP

Flest til Trump

Hillary Clinton har blant annet slått Donald Trump på hans hjemmebane i New York.

Clinton har også vunnet andre store stater som Illinois med 20 valgmenn, New Jersey med 14 og USAs største stat California med 55 valgmenn.

I tillegg seirer hun i delstater som Massachusetts, Maryland, Rhode Island, Delaware, Connecticut, Virginia, Colorado, New Mexico, Oregon, Washington, Hawaii og hovedstadsområdet Washington D.C.

Trump tok Texas

Trump vant i flere delstater med mange valgmenn, blant annet Florida og North Carolina, som har 29 og 15 valgmenn. Blant dem er også Texas som har hele 38 valgmenn, samt delstater som Oklahoma, Tennessee og Mississippi.

Han har også sikret seg Clintons hjemstat Arkansas, samt delstater som Georgia, South Carolina, Alabama, Kansas, Nebraska, Wyoming, Montana, North Dakota, South Dakota, Utah, Wisconsin og Louisiana.

Les også

Investor: Trump-seier kan være best for aksjemarkedene

Les også

Mexico forbereder seg på Trump-seier: Lager beredskapsplan

Les også

Slik har børsene utviklet seg etter USA-valg siste 20 år