Trump gjenåpner statsapparatet midlertidig

Donald Trump og Kongressen er enige om å gjenåpne det amerikanske statsapparatet i tre uker. Nå fortsetter forhandlingene om grensemuren mot Mexico. 

USA: President Donald Trump vil nå fortsette forhandlingene om grensemuren han ønsker å bygge langs landegrensen til Mexico.

Foto: Evan Vucci AP
  • Anders Nybakken Kvale
Publisert:

USAs president Donald Trump og Kongressen er blitt enige om en avtale som holder det amerikanske statsapparatet åpent i tre uker.

Det bekrefter Trump på en pressekonferanse fredag.

Den midlertidige avtalen kommer etter at Republikanernes lovforslag for å gjenåpne offentlig sektor og gi finansiering til Donald Trumps grensemur ble stemt ned i Senatet torsdag. Det samme ble et forslag fra Demokratene.

Fortsetter forhandlingene

Nedstengningen av det amerikanske statsapparatet har pågått i 34 dager, og er den lengste i landets historie.

Den startet 22. desember i fjor etter at Trump ikke ble enig med Kongressen om penger til muren langs landegrensen til Mexico, som han krever over fem milliarder dollar for å bygge.

Den midlertidige avtalen vil gi partene frem til 15. februar på å diskutere grensemuren og landets grensekontroll. Avtalen inneholder ingen penger til en grensemur.

– Som dere alle vet har jeg et veldig mektig alternativ, men jeg har valgt å ikke bruke det denne gangen, sier Trump og viser til muligheten for å erklære nasjonal unntakstilstand for å få muren bygget.

– Forhåpentligvis blir ikke det nødvendig, legger han til.

Presset økte

Nedstengningen innebar at en rekke offentlige etater var stengt, og at 800.000 offentlige ansatte sto uten lønn. Gjennom den nylig inngåtte avtalene får disse nå etterbetalt det de har til gode, opplyser Trump.

Pressset på Trump og de andre politikerne for å gjenåpne statsapparatet økte fredag da luftfartsmyndighetene midlertidig stanset flyvninger ved LaGuardia-flyplassen i New York, som følge av mangel på flyveledere, skriver Bloomberg.

Nedstengningen av offentlig sektor har tært kraftig på Trumps popularitet, viser en meningsmåling utført for ABC News, skriver NTB.

53 prosent av de spurte i målingen gir Trump og skylden for nedstengningen, og 60 prosent er misfornøyde med presidentens innsats for å løse budsjettstriden.

Les også:


Topp-økonom slakter regjeringens oljepengeforslag: Klart i strid med budsjettreglene
Rød uke på Oslo Børs etter Norwegian-smell og offshorenedtur
Mener Solstad Offshores flåte er overvurdert

Publisert:

Flere artikler

  1. CBO: Nedstengningen vil koste staten 25,5 milliarder

  2. Tror ikke på løsning i budsjettkonflikten

  3. Trump tror ikke det blir ny nedstengning

  4. Annonsørinnhold

  5. Dow Jones steg for femte uke på rad

  6. Trump foreslår avtale med Pelosi om budsjett og nedstengning