Selskaper melder om Kina-brems og det kinesiske forbruket daler: - Handelskrigen er den største årsaken

Historisk fall i bilsalget, og Samsung og Apple sliter i Kina. DNB-analytiker mener det er tilfeldig at mye inntreffer samtidig, mens Nordea-analytiker mener det er handelskrigen som spiller den største rollen.

LUKSUS: Det er spesielt produsenter av luksusvarer som kan komme til å merke at kinesiske forbrukere strammer inn, ifølge sjefanalytiker. Her går folk forbi butikken til luksusmerket Prada nær Wangfujing Street i Beijing i Kina.
  • Sigrid Moe
Publisert: Publisert:

– Forbruket i Kina har blitt truffet av usikkerheten fra handelskrigen. Handelskrigen er ikke den eneste årsaken, men det er den største årsaken, sier Nordeas sjefanalytiker for Asia, Amy Yuan Zhuang til E24, og legger til at den kinesiske økonomien hadde begynt å sakke farten allerede før handelskrigen.

– Diverse statistikker viser at nivået av usikkerhet er veldig høyt, og at forbrukertilliten er lav, fortsetter sjefanalytikeren.

Nordeas sjefanalytiker for Asia, Amy Yuan Zhuang

I løpet av januars første to uker har det kommet meldinger fra globale selskaper om at de sliter med salget i Kina.

Bil og elektronikk

Den største overraskelsen kom da Apple nedjusterte inntektsprognosene sine for kvartalet som sluttet i desember, og viste blant annet til forholdene i Kina.

Etter dette har også den sørkoreanske it-giganten Samsung meldt om brems i Kina, og Volkswagen fortalte denne uken at salget i Kina, som er deres største marked, falt med 15,3 prosent i desember.

Les også

Analytiker: – Det ser verre ut for Samsung enn Apple

Det har også blitt kjent at bilsalget generelt i Kina har falt for første gang på over 20 år.

DNB Markets-analytiker Ole André Kjennerud tror ikke det er handelskrigen som spiller den største rollen i nyhetene fra selskapene.

Analytiker Ole Andre Kjennerud i DNB Markets.

– Det er litt tilfeldigheter som gjør at alle disse nyhetene har kommet på en gang, og nervøse markeder gjør at det blir en sak av det. Om dette hadde skjedd for ett år siden, så hadde det nok ikke blitt lagt så godt merke til, sier Kjennerud til E24.

Han sier at bilsalget har vært preget av at bilsalget var veldig høyt i 2016 og 2017.

– Da fikk salget en dytt av subsidier, som har blitt tatt bort igjen. Forbrukerne har ventet på at det skulle komme tilbake, og denne uken ble det varslet at de er på vei, så forbrukerne hadde nok rett, sier Kjennerud.

IT-gigantene

Han sier videre at Samsung har blitt truffet av at veksten i chip-eksporten fra Sør-Korea har bremset, etter en «hinsides vekst» de siste årene.

– Det ble luftig, så mange har ventet på at det måtte gå ned, sier Kjennerud.

Og han mener Apple er rammet av at mobiltelefonmarkedet i Kina har modnet.

– Nå har etterspørselen begynt å drives av behovet for å fornye, slik det er i Norge og Vesten. Da skal det ikke være 7 prosent vekst i salget, men mellom 0 og 2 prosent, sier Kjennerud, og legger til at Apple merker denne trenden spesielt godt, på grunn av at de har satt prisene høyt.

Ramme flere?

Nordea-analytikeren tror at handelskrigen kan føre til at flere selskaper kan få tøffere tider i Kina.

– Flere selskaper kan komme til å slite i Kina, i hvert fall sammenlignet med deres tidligere høye forventninger, sier Zhuang.

Hun forteller at det spesielt er produsenter av luksusvarer som risikerer å bli truffet hardere enn dem som har varer mellomsjiktet prismessig.

Det gjelder også for produsenter av varer i kategorien «varige gode». Dette er varer som har lang levetid, og gjerne er en større investering. Dette er for eksempel biler, husholdningsapparater og elektronikk.

– Når folk strammer inn på forbruket, så utsetter de investering i langsiktige varer, og går over fra luksusvarer til varer i mellomsjiktet, forklarer sjefanalytikeren.

Les også

Analytiker: – Det ser verre ut for Samsung enn Apple

Les også

Flokene som må løses i handelskrigen

Les også

Samsung varsler kraftig resultatfall

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Kina
  2. Apple
  3. Samsung
  4. Volkswagen

Flere artikler

  1. Svakt Kina-salg rammer Apple: Andre kan stå for tur

  2. Peker på flere grunner til kinesisk Apple-svikt

  3. Dette skjer denne uken

  4. 2018 ble smarttelefonenes bunnår

  5. Apples og bransjens problem: «Peak smartphone»