Bayer vurderer å kjøpe Monsanto for 464 milliarder

Tyske Bayer skal ha kommet langt i forhandlingene om å kjøpe opp den amerikanske landbruksgiganten Monsanto.

KAN KJØPES FOR GIGANTSUM: Tyske Bayer vurderer å kjøpe opp frøkjempen Monsanto til en pris på 464 milliarder kroner. Bildet er tatt i Lillo nær Antwerpen ved en Monsanto-fabrikk.

John Thys Afp
  • Geir Molnes
Publisert:

Sent mandag kveld skrev kjemikaliekjempen Bayer i en pressemelding at de har kommet langt med forhandlingene om å kjøpe amerikanske Monsanto.

Sistnevnte er blant verdens største landbruksselskaper, og eier blant annet kommersielle rettigheter til en rekke forskjellige frøtyper.

Fortsatt mangler enkelte detaljer før avtalen kan komme på plass. Bayer har sagt at de er villige til å betale så mye som 464 milliarder kroner for landbruksselskapet, med en pris på 127,5 dollar per aksje, skriver Financial Times (krever abonnement).

Den svimlende summen tilsvarer til sammenligning litt mer enn 37 prosent av den norske statens beregnede inntekter for 2016.

Dette er ikke det første gang Bayer har forsøkt å kjøpe Monsanto. Allerede i mai kom spekulasjonene rundt et mulig oppkjøp, før senere bud fra Bayer ble avvist.

Kan bli største selskap av sitt slag

Monsanto har bekreftet at de har mottatt et endret bud fra Bayer, og at de nå skal være i «konstruktive» samtaler med den farmasikjempen.

Samtidig vurderer de også bud fra andre aktører og andre «strategiske alternativer», ifølge Financial Times.

Les også

Bayer har fortsatt tro på gigantfusjon

Dersom salget går gjennom vil det nye selskapet bli den største aktøren innen landbrukskjemikalier og frø.

Avtalen vil også være den største i kjemikaliesektoren.

Store markedsandeler på få hender

Samtidig jobber nå Dow Chemical og DuPont med å lande en fusjon innen slutten av året. Den potensielle fusjonen har ikke gått upåaktet hen hos europeiske konkurransemyndigheter som har varslet at de vil se nærmere på saken.

Dersom de forskjellige sammenslåingene innen landbrukskjemikaliebransjen går gjennom, kan mer enn 60 prosent av det globale frø- og kjemikaliemarkedet være samlet på bare en håndfull selskaper.

Mange av aksjonærene i Monsanto skal ha oppfordret det amerikanske selskapet til å takke ja til oppkjøpet fra Bayer. Men ifølge Financial Times tror flere analytikere at selskapet ikke vil akseptere et tilbud på mindre enn 135 dollar aksjen.

Les også

Bayer har fortsatt tro på gigantfusjon

Les også

Budkrig-spekulasjoner driver landbruksgigant til himmels

Les også

Satser på gjenbruk av medisiner - nå vil de på børs

Les også

Monsanto giropp Europa

Publisert:

Flere artikler

  1. Gigantfusjon kan bli annonsert onsdag

  2. Professor om planlagt gigantfusjon: Tror Bayer ser for seg at Europa åpner for GMO

  3. Reuters: Gigantfusjonen er i boks

  4. – Overraskende

  5. 93 millioner kroner i bot til Monsanto