Tidligere Enron-topp kan slippe ut før endt soning

Jeffrey Skilling har sonet seks år av dommen på 24 års fengsel.

SLIPPER UT FØR TIDEN? Jeffrey Skilling var mannen som utviklet Enrons forretningsmodell innen energihandel. I 2001 rykket han opp som administrerende direktør, et halvt år før selskapet kollapset som en av USAs største konkurser.

Dave Einsel
  • Even Landre
Publisert:

Tidligere administrerende direktør i amerikanske Enron, Jeffrey Skilling, ble i 2006 dømt til 24 års fengsel for konspirasjon, svindel og innsidehandel.

Nå kan han slippe ut før endt soning.

CNBC opplyser torsdag at det foregår samtaler om en avtale mellom Skillings advokater og justisdepartementet.

Skilling ble idømt straffen for sin rolle i energigigantens spektakulære kollaps i 2001. Selskapets konkurs var da den største i amerikansk historie.

Enron, med hovedkontor i Houston, Texas, hadde 21.000 ansatte, og var et av verdens ledende innen handel av elektrisitet, naturgass, papir og kommunikasjon.

Mot slutten av 2001 ble det imidlertid avdekket at selskapets bokførte finansielle situasjon hadde blitt oppnådd ved hjelp av systematisk og kreativt planlagt regnskapssvindel.

For streng straffeutmåling
Årsaken til de nye forhandlingene er basert på at en føderal domstol i 2009 avgjorde at den opprinnelige straffeutmålingen mot Skilling, som ble idømt av dommer Som Lake, var for streng.
Imidlertid har gjenopptagelsen av straffeutmålingen flere ganger vært forsinket.

Disse forhandlingene har lenge vært en tett bevoktet hemmelighet, men torsdag ble de kjent, etter at justisdepartementet måtte sende ut et varsel til ofrene etter Enrons handlinger.

- Justisdepartementet vurderer å inngå en strafferammeavtale med tiltalte i denne saken, står det i varselet.

Skilling har konsekvent opprettholdt sin uskyld, men selv om en avtale skulle ende med kortere straffeutmåling, anses det som lite sannsynlig at de 19 punktene han er dømt for vil bli fjernet.

59-åringen var mannen som utviklet Enrons forretningsmodell innen energihandel. I 2001 rykket han opp som administrerende direktør, for så å trekke seg seks måneder senere.

Kort tid etter dette begynte Enrons skjeletter å falle ut av skapene.

Les også: Storsvindler: - Jeg er lykkeligere i fengsel

Flere artikler

  1. Skandalesjefenfår redusert straff

  2. Dømt for Bieber-bedrageri

  3. Trondheims-utbyggere dømt for grov utroskap

  4. Annonsørinnhold

  5. Ole Jarl Rettedal får strengere straff etter innsidehandel

  6. Alle dommene i den siste Unibuss-saken anket