Lula siktet i korrupsjonssak

Påtalemyndigheten i Brasil har tatt ut siktelse mot Luiz Inácio Lula da Silva og krever en formell gransking av ekspresidentens rolle i Petrobras-skandalen.

SIKTET: Polititet hevder Brasils tidligere president Luiz Inacio Lula da Silva har betalt en sum tilsvarende over 14 milliarder kroner til sammen i bestikkelser til politikere og korrupte Petrobras-direktører.
Publisert: Publisert:

Det bekrefter en talsmann for den statlige påtalemyndigheten overfor Reuters, men han vil ikke spesifisere hva siktelsen gjelder. Etterforskerne mistenker blant annet at Lulas familie eide en strandleilighet som ikke er meldt inn for beskatning.

Langt mer alvorlige er anklagene om Lulas rolle i verdens største korrupsjonssak rundt det statlige oljeselskapet Petrobras. Politiet mener den fortsatt mektige ekspresidenten har nytt fordel av bestikkelser fra Petrobras, og i forrige uke ble han tatt inn til et tre timer langt avhør.

Siktelsen er foreløpig ikke godkjent av en dommer, men aktoratet har varslet et pressemøte torsdag.

Les også

Lula hardt ut mot påtalemyndigheten i Brasil

Nekter

Til sammen skal en sum tilsvarende over 14 milliarder kroner ha blitt betalt i bestikkelser til politikere og korrupte Petrobras-direktører. Lula har hele veien hevdet sin uskyld og hevdet at beskyldningene er politisk motivert. Han benekter også at han eide luksusleiligheten i Guarujá, som ble bygget av entreprenørselskapet OAS, ett av selskapene som knyttes til Petrobras-saken.

– Aktor har fått to besøk til en leilighet i Guarujá til å bli skjult eierskap, sier Lulas forsvarer Cristiano Zanin Martins, som mener det må være opp til Brasils høyesterett å vurdere om statlige eller føderale anklagere er berettiget til å reise tiltale mot ham.

Les også

Brasils ekspresident i avhør

Langvarig sak

Luiz Inácio Lula da Silva var president i Brasil fra 2003 til 2010. Petrobras-skandalen har røtter tilbake til 2004, da 16 av de største entreprenørselskapene i Brasil dannet et kartell som hadde som formål å svindle oljeselskapet.

Noen av pengene skal ha havnet hos det brasilianske arbeiderpartiet. Lula regnes som mentor for sin etterfølger Dilma Rousseff, som selv anklages for å ha tatt imot hemmelige pengebidrag i valgkampen i 2014.

Les også

Lula hardt ut mot påtalemyndigheten i Brasil

Les også

Derfor ser IMF mørkere på verdensøkonomien

Les også

Derfor kan en perfekt storm være på vei i verdensmarkedet

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om